Pentru industria de advertising, 2009 a fost cu siguranţă un an negru. Maria Tudor, managing director la Zenith Media, subliniază faptul că piaţa locală de media şi publicitate a suferit un veritabil şoc: „Afirmaţia asta o putem face acum, când ne apropiem de sfârşitul anului şi tragem linia. La începutul lui, în pofida semnalelor de la nivel global, nu ne-am fi aşteptat ca scăderea investiţiilor în comunicare să fie atât de drastică.“

La capătul lui 2009, însă, prognozele agenţiei ZenithOptimedia anunţă un an în care piaţa globală a publicităţii urmează să se stabilizeze. Să fie valabilă această tendinţă şi pentru România?

Maria Tudor susţine că, în 2010, creşterea sau scăderea de la nivel macroeconomic ar trebui să se reflecte şi în evoluţia investiţiilor media: „Continuăm să sperăm cu toţii la o creştere, cel puţin în partea a doua a anului“. În opinia Ioanei Iordache, director executiv la Leo Burnett, ţinând cont de indicatorii macroeconomici şi de nivelul cheltuielilor cu publicitatea per capita în România faţă de alte ţări din regiune, este posibil ca în 2010 să se înregistreze o creştere de circa 10% a pieţei. „Dar, dacă pun în balanţă situaţia României şi predictibilitatea scăzută a evoluţiei economiei în viitorul imediat, s-ar putea să avem o creştere zero a pieţei publicităţii, încadrată de aceleaşi extreme: stagnare pe segmentul presei, iar cea mai mare creştere, pe internet“, precizează ea. Şi Manuela Necula, CEO la Ogilvy Group România, ajunge la aceeaşi concluzie: în 2010, mediul digital va atrage tot mai mulţi bani din bugetele de marketing ale companiilor.

SURSA: Articol preluat din suplimentul „Lumea în 2010”, realizat de revista „Capital” în colaborare cu „The Economist”.