Ministrul de Interne, Lucian Bode, a transmis, duminică, faptul că oamenii legii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în urma tragediei de sâmbătă de la Slănic Moldova, acolo unde pilotul bucureștean Adrian Cernea, care participa la un concurs de off-road, a murit după ce mașina în care se afla a fost surprinsă de o viitură puternică.

Nedumerire a lui Lucian Bode

Ministrul de Interne, Lucian Bode, spune că cetățenii și organizatorii de evenimente în aer liber trebuie să țină cont de avertismentele autorităților privind fenomenele hidro-meteorologice, pentru a nu pune în periocol viețile oamenilor, făcând referire la tragedia de la Bacău.

„Referitor la tragedia din Bacău, unde un autoturism care participa la concurs de off-road a fost surprins de o viitură pe râul Oituz şi pilotul a decedat, nu pot să nu-mi exprim nedumerirea faţă de faptul că acest concurs nu a fost oprit de către organizatori, deşi existau avertizări că situaţia hidro-meteorologică este una severă. În urma acestei tragedii, aşa cum bine ştiţi, a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă”, a transmis ministrul de Interne, Lucian Bode, în timpul videoconferinței cu prefecții, de duminică.

De asemenea, Bode a subliniat că este foarte important ca cetăţenii să ţină cont de aceste avertizări hidro-meteorologice, inclusiv de mesajele transmise prin Ro-alert.

„Astfel pot fi evitate situaţiile de pierderi, de pericol şi chiar pierderi de vieţi omeneşti. În acest context, întăresc şi eu mesajul domnului prim-ministru şi îndemn autorităţile din zonele unde sunt programate evenimente publice, în perioada următoare, să urmărească prognozele meteorologice şi, împreună cu organizatorii, să analizeze cu maximă rigurozitate oportunitatea desfăşurării acestor evenimente, astfel încât siguranţa persoanelor să nu fie pusă în pericol. Decât să riscăm vieţile oamenilor, mai bine amânăm aceste evenimente”, a transmis Lucian Bode.

Tragedia a avut loc sâmbătă

Sâmbătă, în timpul etapei naționale de off-road de la Slănic Moldova, în județul Bacău, mașina în care se aflau piloții Adrian Cernea și Alex Tache a fost luată de apele umflate ale râului Oituz. Alex Tache a fost salvat în ultima clipă, însă Adrian Cernea a rămas blocat în mașina luată de ape, printr-un loc pe unde alte echipaje trecuseră fără probleme, conform membrilor Comisiei Naționale de Off Road, prezenți la Slănic Moldova.

Potrivit Federației Române de Automobilism Sportiv (FRAS), concursul a fost întrerupt imediat și în încercarea de salvare a acestuia, s-a intervenit atât cu echipaje de off road, care erau prezente la fața locului, cât și cu echipaje ISU. Din păcate, trupul său a fost găsit fără suflare câteva sute de metri mai jos.