„Mike Pence nu a avut curajul să facă ce ar fi trebuit pentru a ne proteja țara și Constituția, să le dea ocazia statelor să valideze un set corect de fapte, nu pe cele frauduloase și incorecte. SUA cere adevărul!”, a scris Trump pe Twitter.

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a afirmat miercuri în faţa susţinătorilor săi entuziaşti că nu-şi va recunoaşte „niciodată” înfrângerea în scrutinul de la 3 noiembrie în faţa democratului Joe Biden, afirmând din nou, fără să prezinte vreo dovadă, că alegerile au fost însoţite de fraude pe scară largă, relatează AFP şi Reuters, conform Agerpres.


‘Nu vom ceda niciodată. Nu vom recunoaşte niciodată’, a declarat Trump în faţa participanţilor la un miting – finanţat de echipa sa de campanie – în zona Parcului Ellipse, în apropiere de Casa Albă. ‘Vom opri acest furt’, a declarat el, cu două săptămâni înaintea preluării funcţiei de către preşedintele ales Joe Biden.

„Am câştigat aceste alegeri şi le-am câştigat la scară mare’, a spus Trump, insistând asupra ipotezei fraudei electorale.

Trump a cerut să nu fie certificată victoria lui Biden

De asemenea, Trump i-a cerut miercuri vicepreşedintelui său Mike Pence să nu certifice victoria lui Joe Biden în cadrul sesiunii extraordinare a Congresului, calificându-i pe aleşii republicani drept ‘slabi’ şi ‘patetici’.

‘Dacă Mike Pence face treabă bună, noi vom câştiga alegerile’, a declarat preşedintele aflat la final de mandat în faţa mulţimii de susţinători adunaţi la Washington. ‘Dacă nu o va face, va fi o zi tristă pentru ţara noastră’, a adăugat el, lăsând să se înţeleagă că se îndoieşte de atitudinea vicepreşedintelui său.

Mike Pence urmează să prezideze o sesiune comună a Congresului pentru a înregistra formal votul marilor electori în favoarea lui Joe Biden. Rolul său este strict protocolar.

Vicepreședintele SUA, prins între Trump și Constituție

După trei ani şi unsprezece luni de servicii loiale, vicepreşedintele Mike Pence se va regăsi miercuri în Congres sub presiunea lui Donald Trump, care îi cere să se opună certificării înfrângerii sale la alegerile din 3 noiembrie, relatează France Presse.

‘Sper ca marele nostru vicepreşedinte să nu ne dezamăgească’, a afirmat preşedintele aflat la final de mandat luni seara în Georgia. ‘Este un tip formidabil’, a adăugat el, dar ‘dacă ne dezamăgeşte, îl voi iubi mai puţin’.

Într-o postare pe Twitter de marţi seara, Donald Trump a revenit. ‘Vicepreşedintele are puterea să-i respingă pe marii electori aleşi în mod fraudulos’, a dat el asigurări. În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa.

Mike Pence va prezida sesiunea comună a Camerei Reprezentanţilor şi Senatului, care trebuie să oficializeze, miercuri, votul a 306 de mari electori în favoarea democratului Joe Biden împotriva a 232 pentru Donald Trump.

Potrivit Constituţiei, rolul său este de a ‘deschide’ certificatele trimise de fiecare dintre cele 50 de state americane pentru a transmite voturile marilor lor electori. Doar electorii pot contesta rezultatele în anumite state.

Pentru a avea dreptul de a-şi exprima obiecţiile, este necesar ca acestea acestea să fie scrise de cel puţin doi aleşi, unul din Cameră şi unul din Senat.

În acest caz, aleşii pot să se retragă în camerele lor pentru a dezbate timp de maximum două ore, înainte de a-şi da votul cu o majoritate simplă.

Trebuie ca obiecţiile să fie adoptate în ambele camere pentru a fi menţinute, ceea ce, ţinând cont de majoritatea democrată din Camera Reprezentanţilor, este puţin probabil să se întâmple.

Mike Pence este într-o situație delicată

În pofida a toate, postarea de pe Twitter a lui Donald Trump îl pune pe vicepreşedintele său într-o poziţie delicată.

De o loialitate exemplară până în prezent, el trebuie să evite furia preşedintelui şi a fervenţilor săi suporteri, dacă vrea să-şi păstreze şansele de a se prezenta la alegerile primare republicane pentru prezidenţialele din 2024.

Rolul său este ‘pur protocolar’, menţionează senatorul democrat Chris Van Hollen. ‘În pofida ameninţărilor lui Trump’, el ‘trebuie să apere Constituţia şi să confirme votul electorilor’, a apreciat acesta.

Dacă se va menţine în cadrul acestui rol, la finalul numărării, Mike Pence urmează să anunţe învingătorul alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie în SUA, precum şi numele viitorului vicepreşedinte, recunoscându-şi totodată înfrângerea în faţa Kamalei Harris, aleasă de Joe Biden pentru această funcţie.