Această măsură controversată îi va permite lui Trump să nu mai aibă nevoie de aprobarea Congresului, care a refuzat să aloce bani pentru construirea zidului promis de Trump în campania electorală.

„Toată lumea ştie că zidurile funcţionează”, a spus Donald Trump, invocând o „invazie” de migranţi ilegali.

„Voi semna decretul pentru starea de urgenţă naţională, au mai existat de multe ori astfel de hotărâri. Şi alţi preşedinţi au semnat decrete de urgenţă, din 1977. Le oferă putere preşedinţilor şi acest lucru a fost rar o problemă, îl semnează şi nu îi pasă nimănui. Vorbim despre o invazie a ţării noastre, cu droguri şi traficanţi de fiinţe umane şi toate tipurile de infractori şi de bande. Declarăm ‘urgenţă naţională ‘ din cauza acestei invazii”, a precizat el.

Trump a adăugat că zidul pe care îl doreşte ar putea fi construit mai încet dacă ar trece prin canalele legislative normale. „Pot să fac un zid într-o perioadă mai lungă de timp (…), dar vreau să-l fac mult mai repede”, a subliniat el.

Această procedură îi permite teoretic liderului de la Casa Albă să ocolească Congresul pentru a debloca fonduri pentru construirea zidului pe care-l doreşte împotriva imigraţiei clandestine.

Imediat, liderii democraţi din Congres au declarat că decretarea „urgenţei naţionale” pentru construirea zidului este „o lovitură violentă” dată Constituţiei.

În decembrie şi ianuarie, înfruntarea între Trump – care cerea 5,7 miliarde de dolari pentru proiectul său de ridicare a unui zid la frontiera cu Mexicul – şi democraţi – în prezent majoritari în camera Reprezentanţilor, care refuză alocarea acestor fonduri – a condus la închiderea parţială a administraţiilor federale timp de 35 de zile, un ”shutdown” record în istoria ţării.

Un compromis între cele două tabere – adoptat joi în Congres – propune deblocarea sumei de 1,37 de miliarde de dolari în vederea finanţării construirii a 88,5 kilometri de ”noi bariere fizice” la frontieră.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, Casa Albă a identificat suma de aproximativ 2,7 miliarde de dolari, deja alocată, care poate fi reorientată către proiectul lui Trump în cadrul acestei ”urgenţe naţionale”, scrie agerpres.ro.