Echipa juridică a fostului președinte Donald Trump a susținut, săptămâna trecută, că judecătorul de la curtea districtuală din SUA, Douglas Reyes, nu are nicio autoritate legală pentru a decide că al 14-lea Amendament al Constituției SUA, în special secțiunea a treia, l-ar face pe Trump neeligibil, pe baza acuzațiilor privind presupusul său rol în revolta de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021, scrie 19fortyfive.

Donald Trump se confruntă cu cel mai mare coșmar

Amendamentul 14 din Constituția SUA prevede interzicerea candidaturii în cazul în care un oficial american, aflat sub jurământ, a participat la o rebeliune pentru a răsturna ordinea constituțională. Într-o intervenție făcută recent, Tim La Sota, care îl reprezintă pe fostul președinte, a susținut că Amendamentul al 14-lea, privind descalificarea oricărei persoane care s-a implicat în insurecție sau a oferit ajutor inamicilor, nu ar trebui să se aplice fostului lider de la Casa Albă.

În paralel, Curtea Supremă a Statelor Unite a respins, la începutul lunii, plângerea prin care se susținea că Donald Trump ar trebui descalificat de la alegerile din 2024 în temeiul acestei dispoziții constituționale care interzice oricărei persoane care „s-a implicat în insurecție sau rebeliune” să ocupe funcții publice.

Totul a pornit de la Castro

Judecătorii au respins recursul făcut de John Anthony Castro, un consultant fiscal din Texas, care a depus o cerere privind nominalizarea sa la alegerile primare republicane. Castro este cel care a spus că acțiunile lui Trump, legate de atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, au fost o insurecție. În cadrul acelei insurecții, atacatorii ar fi fost instigați de Donald Trump pentru a vandaliza Capitoliul, simbolul democrației americane.

Avocatul lui Trump îl desființează pe Castro

„În prezent, există aproximativ 292 de persoane înregistrate la FEC ca și candidați ai Partidului Republican la președinție”, a scris La Sota în documentul său. „Doar câțiva dintre acești „candidați” înregistrați vor lansa o campanie prezidențială reală”, a precizat el.

Raportul privind finanțarea campaniei lui Castro arată că nu a strâns niciun ban din contribuții politice în statul Grand Canyon. În schimb, are un împrumut de 20 de milioane de dolari pentru campanie.

„Reclamantul nu are niciun sprijin concret, din partea nimănui, cu atât mai puțin alegători și/sau acțiuni politice în acest stat și/sau  al Partidului Republican din Arizona”, a declarat La Sota, conform Arizona Capitol Times. „Reclamantul nu a identificat un singur alegător sau donator care să-l identifice pe Castro drept „a doua alegere” a sa, după președintele Trump”, a mai spus La Sota.

Și alte procese cer folosirea celui de-al 14-lea Amendament

La începutul lunii, Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat să audieze un caz al lui Castro. Judecătorii au refuzat să preia unul dintre cazurile sale, după ce Castro a pierdut într-o instanță inferioară.

Procesul lui Castro nu este singurul lansat împotriva fostului președinte, în temeiul celui de-al 14-lea Amendament, care așa cum se știe a fost redactat după Războiul civil american. Secțiunea a treia a prevede că nicio persoană nu va ocupa o funcție, civilă sau militară, dacă „s-a angajat într-o insurecție sau rebeliune” împotriva Statelor Unite.

Citizens for Responsibility and Ethics, o organizație de supraveghere a eticii și responsabilității cu sediul în DC, a depus un proces similar în Colorado în numele unui grup de alegători de acolo, în timp ce procese similare au fost intentate în Minnesota și Michigan. Cu toate acestea, experții juriști au păreri împărțite în ceea ce privește aplicarea celui de-al 14-lea amendament lui Trump ca urmare a presupusului său rol în atacul din 6 ianuarie 2021.