Un partid după modelul AUR de la noi a câștigat alegerile în Elveția. Mai exact, dreapta populistă din este marea câştigătoare a alegerilor legislative de duminică. Partidul a luat 29,2% din voturi. Victoria vine pe fondul unei crize europene a migraţiei şi a unei reapariţii a riscului de atacuri teroriste în Europa.

„Este o mare satisfacţie”, a reacţionat Céline Amaudruz, vicepreşedinta Partidului Popular Elveţian (SVP), în platoul televiziunii publice elveţiene RTS.

Partidul din Elveția a făcut campanie împotriva imigraţiei

Proiecţia naţională realizată de institutul gfs.bern la comanda grupului public elveţian de radioteleviziune SSR arată o consolidare a SVP. Formațiunea de tip AUR a făcut campanie împotriva „imigraţiei în masă”, cu mult în faţa socialiştilor (SP).

Acesta din urmă este al doilea partid din camera inferioară a parlamentului. El  ar obţine puţin peste 17% din voturi, în foarte uşoară creştere, a arătat AFP.

Liberalii s-au prăbușit

Această proiecţie mai arată că Le Centre şi Liberalii-Radicali (PLR) se luptă pentru locul al treilea. Are aproximativ 14,5% din voturi. Verzii coboară la 9,1%. Liberalii sunt la 7,1%.

„Este o dezamăgire”, a reacţionat Nicolas Walder, vicepreşedinte al Verzilor.

El a arătat că „este vorba de aproximativ două treimi din valul ecologist” al alegerilor din 2019 care s-a estompat.

„Cred că populaţia a fost condusă spre alte priorităţi, cum ar fi puterea de cumpărare şi insecuritatea. Sunt multe războaie în desfăşurare şi există o întoarcere spre identitate”, a mai spus el.

Elveția
SURSA FOTO: Dreamstime

Parlamentarii vor alege cei şapte membri ai Consiliului Federal

Elveția are 8,8 milioane de locuitori și îşi reînnoieşte cei 200 de deputaţi în Consiliul Naţional (camera inferioară) prin reprezentare proporţională şi cei 46 de senatori în Consiliul Statelor (camera superioară) prin vot majoritar.

La 13 decembrie, toţi parlamentarii vor alege cei şapte membri ai Consiliului Federal (guvernul). În cadrul acestuia, primele patru partide îşi împart cele şapte portofolii ministeriale. Având în vedere sondajele, Verzii au puţine şanse de a obţine un prim loc.

Trebuie amintit că în 2020, elveţienii au respins, în referendumul o propunere a extremei drepte. Aceasta viza încetarea liberei circulaţii a lucrătorilor între Elveţia şi ţările membre ale Uniunii Europene.