Legea a fost adoptată în Camera Reprezentanților cu 308 voturi pentru și 122 împotrivă, obținând sprijinul majorității republicanilor și al aproape jumătate dintre democrați, după ce fusese aprobată anterior în Senat. Ceremonia de semnare a avut loc în prezența oficialilor guvernamentali, a liderilor din industria crypto și a membrilor Congresului.
GENIUS Act intră în vigoare după semnătura lui Donald Trump
Conform secretarului Trezoreriei, Scott Bessent, această măsură va consolida statutul dolarului ca monedă de rezervă globală, va facilita accesul la economia dolarizată și va stimula cererea pentru titlurile de stat americane care vor garanta stablecoin-urile. În acest sens, legea prevede că toate stablecoin-urile trebuie să fie susținute de active lichide, precum dolari americani și titluri de trezorerie pe termen scurt. De asemenea, emitenții vor fi obligați să publice lunar compoziția rezervelor.
„Această semnătură este o validare uriaşă a muncii voastre şi a spiritului vostru vizionar. Este bine pentru dolar şi bine pentru ţară”, a declarat Trump la ceremonia de semnare, la care au participat oficiali guvernamentali, lideri din industria crypto şi membri ai Congresului.
Industria crypto, evaluată în prezent la peste 260 de miliarde de dolari conform CoinGecko, ar putea atinge 2 trilioane de dolari până în 2028, potrivit estimărilor băncii Standard Chartered. Susținătorii legislației susțin că această reglementare va aduce stabilitate și credibilitate stablecoin-urilor, încurajând băncile, comercianții și consumatorii să le adopte.
Donald Trump, care a lansat propriul token, $TRUMP, și deține parțial compania crypto World Liberty Financial, a subliniat că această măsură îndeplinește promisiunea de a transforma SUA în „capitala mondială a criptomonedelor”. Totodată, el a mulțumit industriei crypto pentru sprijinul acordat în campania electorală din 2024.

Legea va avea un impact strategic asupra economiei SUA,
Criticii, în special din rândul democraților, avertizează că legea nu limitează posibilitatea marilor companii tech de a emite stablecoin-uri, nu include suficiente măsuri împotriva spălării banilor și nu previne accesul emitenților străini potențial periculoși. Transparency International SUA a atras atenția că aceste lacune ar putea transforma sistemul financiar american într-un refugiu pentru regimuri ostile și infractori.
Pe fondul noii reglementări, unele bănci americane analizează posibilitatea extinderii în sectorul crypto, iar companii precum Circle și Ripple urmăresc obținerea de licențe bancare pentru reducerea costurilor operaționale. În plus, legea va avea un impact strategic asupra economiei SUA, deoarece cererea pentru titluri de trezorerie americane este așteptată să crească semnificativ, având în vedere obligația emitenților de stablecoin-uri de a le achiziționa pentru a garanta valoarea monedelor digitale.