Franța, în pragul tensiunilor. Bayrou propune eliminarea a două sărbători legale pentru echilibrarea bugetului
Franța se pregătește să facă un pas fără precedent pentru a evita o criză financiară majoră. Premierul François Bayrou a anunțat, marți, 15 iulie, un plan de austeritate care include eliminarea a două sărbători legale – Lunea Paștelui și Ziua Victoriei în Europa (8 mai) – în încercarea de a consolida finanțele publice ale statului și de a reduce un deficit bugetar ce a atins cote alarmante.
„Ca națiune, trebuie să muncim mai mult”, a punctat Bayrou în fața presei, în cadrul unei conferințe de presă extrem de anticipate, dedicată planurilor bugetare pentru anul viitor, ce urmează să fie dezbătute de parlamentari după vacanța de vară.
Sacrificiu colectiv sau pas riscant politic
Măsura, prezentată ca un gest de sacrificiu pentru binele comun, amenință să stârnească reacții vehemente într-o societate care își apără cu îndârjire drepturile sociale și avantajele concediilor plătite. Franța, recunoscută pentru pachetul său generos de zile libere, s-ar putea confrunta cu noi valuri de proteste, la doar un an după reforma extrem de contestată a vârstei de pensionare.
Modificarea propusă de Bayrou lovește în „săptămânile scurte” tradiționale, o serie de minivacanțe concentrate între sfârșitul lunii aprilie și începutul lui iunie: după Paște, urmează Ziua Muncii (1 mai), Ziua Victoriei în Europa (8 mai) și Ziua Înălțării.
„Francezii sunt profund atașați de plasa lor generoasă de siguranță socială și de concediul plătit amplu, în comparație cu alte democrații occidentale, precum Statele Unite”, notează analiștii citați de Politico.eu.
Buget tăiat, opoziție inflamată
Dincolo de eliminarea sărbătorilor, planul Bayrou vizează și reducerea cu 43,8 miliarde de euro a cheltuielilor publice în 2026, un efort menit să readucă deficitul la 4,6% din PIB. Printre măsuri: reducerea cu 3.000 a numărului de funcționari publici, tăieri de posturi în agenții de stat, scăderea cheltuielilor de sănătate cu 5 miliarde de euro, înghețarea unor salarii bugetare și a valorii unor prestații sociale, inclusiv pensii.

Deși Bayrou promisese anterior că nu va majora taxele, a anunțat o „contribuție de solidaritate” pentru contribuabilii cu venituri mari. Doar armata scapă de tăieri – președintele Emmanuel Macron a confirmat majorarea bugetului de apărare la 64 de miliarde de euro în 2027.
Guvern minoritar, amenințat de moțiune
Propunerea premierului a aprins imediat spiritele politice. Liderii Verzilor, ai Socialiștilor și ai extremei drepte au criticat dur ideea chiar înainte ca Bayrou să-și încheie discursul. Jordan Bardella, președintele Adunării Naționale, a calificat planul drept „un atac direct la adresa istoriei Franței”. Tabăra sa amenință cu o nouă moțiune de cenzură în toamnă, alături de stânga, pe modelul care l-a răsturnat pe fostul premier Michel Barnier anul trecut.
Bayrou nu pare însă să se iluzioneze cu privire la soarta sa politică.
„Guvernul este conștient că rămâne la mila opoziției” și s-ar putea să nu poată implementa integral acest plan, a recunoscut el. Pe fundalul conferinței, un mesaj apăsa simbolic atmosfera: „momentul adevărului”.
Cu peste 3,3 trilioane de euro datorie publică și un deficit bugetar încăpățânat, Franța ajunge la un punct de cotitură. Rămâne de văzut dacă rețeta de austeritate a lui Bayrou va salva economia sau va alimenta o nouă criză socială de proporții.