Votul electoratului britanic pentru ieşirea din UE a pus sub semnul întrebării viitorul 'relaţiei speciale' între Washington şi Londra, în timp ce Marea Britanie în afara UE ar fi un partener mult mai puţin atractiv pentru Statele Unite, potrivit multor experţi.

Dar în materie de spionaj, parteneriatul strâns dintre cele două ţări, ce datează din Al Doilea Război Mondial, 'nu va fi afectat în lunile şi anii următori', a declarat Brennan într-o conferinţă la Washington.

"Aceste legături sunt şi vor fi întotdeauna esenţiale pentru securitatea noastră colectivă" şi vor continua "să se întărească" în anii următori, a spus el.

Şeful CIA a estimat de asemenea că votul alegătorilor britanici este 'probabil cea mai mare provocare' cu care se confruntă Uniunea Europeană.

"Brexitul împinge Europa într-o perioadă de introspecţie care va afecta practic tot ceea ce este Uniunea Europeană", a declarat Brennan.

Euroscepticii din Danemarca, Franţa, Italia sau Olanda "vor cere propriile referendumuri" asupra mai multor subiecte şi "cu siguranţă, aceasta va face procesul decizional european… mai dur", a insistat el.

"Discuţiile privind modalităţile de ieşire a Regatului Unit vor domina agenda în următoarele luni", a mai subliniat el. AGERPRES