Romanciera şi poeta din Québec, Marie-Claire Blais, care a primit premiul Médicis în 1966 pentru ‘’Une saison dans la vie d’Emmanuel’’, a murit la vârsta de 82 de ani, a anunţat Agenţia Goodwin pe Facebook.

Născută în Québec în 1939, romanciera a fost o figură emblematică a literaturii contemporane din Québec.

Marie-Claire Blais

Cu o carieră lungă de mai mult de 60 de ani, ea nu doar a marcat profund literatura din Quebec şi cea canadiană, dar s-a aflat în fruntea scriitorilor de prim rang franconfoni ai generaţiei sale.

Canadiana a scris în special romane, eseuri, piese de teatru, precum şi culegeri de poezie, dând o atenţie specială marginalilor, declasaţilor, respinşilor, relatează agențiile de presa internaționale.

Scriitoarea a fost laureată cu numeroase premii literare, între care Premiul limbii franceze pentru primul său roman pe care l-a publicat la vârsta de 20 de ani.

În 1983, scriitoarea a fost recompensată cu premiul Academiei Franceze pentru şi a obţinut, în 2002, premiul Fundaţiei literare Prince Pierre de Monaco pentru întreaga operă.

Şi o iubită scriitoare din România s-a stins din viață recent

Carmen Veronica Steiciuc s-a stins în ziua de luni, 1 noiembrie, la vârsta de 53 de ani, la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Suceava. Amintim că aceasta nu era vaccinată anti-COVID din cauza unor probleme medicale.

În urma tragicului eveniment, presa din Suceava a scris că, de 6 ani, Carmen suferea de o serie de alergii şi avea un regim alimentar sărac. Aceasta evita să ia medicament de orice fel şi a ezitat să se vaccineze anti-COVID.

Trebuie menționat că, printre volumele de poezii publicate de Carmen Veronica Steiciuc, se numără „Culoarea neprevăzută a orei” (1995), „The essence of a dream”(2003), „Poeme de religii diferite” (2004), „Cu o pereche de aripi noi” (2005), “Cu o pereche de aripi noi / Avec une paire d’ailes nouvelles”, ediţie bilingvă română- franceză (2008).

Carmen Veronica Steiciuc a obţinut Marele Premiu „Nicolae Labiş” la Suceava în 1991, Premiul Ambasadei Franţei în România „Arthur Rimbaud” – 1992, Premiul I la concursul „Tudor Arghezi” de la Târgu Jiu, 1992, Premiul „Cele mai frumoase poeme de dragoste”- Bucureşti, 1991, Premiul I la concursul „Moştenirea Văcăreştilor” – Târgovişte, 1991, Premiile „International Poet of Merit” acordate de Societatea Internaţională a Poeţilor din Washington D.C., SUA, 1998, 1999 şi 2000, Premiul Societăţii Scriitorilor Bucovineni pentru Poezie pe 2004 – volumul „Poeme de religii diferite”, Premiul Fundaţiei Culturale a Bucovinei pentru Poezie pe 2004 – volumul „Poeme de religii diferite”, Premiul Societăţii Scriitorilor Bucovineni pentru Poezie pe 2005 – volumul „Cu o pereche de aripi noi” şi Premiul pentru poezie religioasă la Concursul „Natale Oggi” – Torino, Italia, 2007.