Doliu în politică! A murit Giorgio Napolitano

Doliu în politică! Fostul președinte italian Giorgio Napolitano a încetat din viață la vârsta de 98 de ani. Anunțul a fost făcut vineri, pe 22 septembrie, de către biroul premierului Giorgia Meloni.

Giorgio Napolitano a avut o relație foarte apropiată cu regretatul Papă Benedict al XVI-lea. Astfel, a fost una dintre puţinele persoane care au fost avertizate în avans de demisia şocantă a lui Benedict al XVI-lea în februarie 2013.

Biroul premierului Giorgia Meloni a transmis condoleanțe din partea guvernului italian familiei lui Napolitano.

Giorgio Napolitano
SURSA FOTO: Dreamstime

De obicei, președinția italiană este, mai mult, un rol ceremonial. Cu toate acesta, la sfârșitul anului 2011, Giorgio Napolitano și-a folosit atribuțiile pentru a evita o criză.

Mai exact, fostul comunist l-a numit pe fostul tehnocrat al Comisiei Europene Mario Monti în fruntea guvernului, după demisia premierului Silvio Berlusconi, în urma unei dispute legate de reducerea cheltuielilor.

Doi ani mai târziu, a ieșit dintr-un alt impas. După alegeri parlamentare neconcludente, acesta a instalat o mare coaliţie sub conducerea politicianului de centru-stânga Enrico Letta, scrie Reuters.

Giorgio Napolitano a avut o carieră politică impresionantă

Giorgio Napolitano a devenit președinte în 2006, iar în 2013 a fost ales pentru un al doilea mandat fără precendent, de șapte ani. A demisionat însă în 2015, evocând vârsta înaintată.

De-a lungul carierei sale politice, care a început în anii ’50, a fost ales în Parlamentul italian şi în Parlamentul European. A ocupat, de asemenea, funcția de ministru de interne şi preşedinte al Camerei inferioare a Parlamentului.

A murit primul președinte al Republicii Moldova

Recent, și lumea politică din Republica Moldova a suferit o pierdere. Primul președinte al țării s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani. Este vorba despre Mircea Snegur.

Anunțul decesului său a fost făcut de către fostul ministru al Economiei, Constantin Tampiza. Într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, fostul oficial moldovean spune că decesul a survenit în urma unei boli incurabile. De altfel, el mai spune că primul președinte a decedat miercuri seara.

„La 13 septembrie, la ora 23:30 Președintele Republicii Moldova Mircea Snegur a cedat în lupta cu boala incurabilă. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească lângă cei drepți”, anunță fostul ministru al Economiei de peste Prut.

Mircea Snegur, născut la 17 ianuarie 1940, este originar din satul Trifănești din județul Soroca. În anul 1956, și-a încheiat cu succes studiile la Școala medie din Frumușica, raionul Florești.

Mircea Snegur
SURSA FOTO: Antena 3