Este doliu în lumea artistică mondială! Celebrul compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă, la vârsta venerabilă de 96 de ani.

Lumea întreagă îi recunoaşte celebrul dans Sirtaki din Zorba Grecul

 

Mikis Theodorakis este cunoscut mai ales pentru coloanele sonore ale filmelor “Zorba Grecul” (1964), cu Anthony Quinn în rolul principal, sau “Serpico” (1973), cu Al Pacino.

Compoziţiile lui au fost însă interpretate şi de artişti celebri, pe listă regăsind nume precum The Beatles, Shirley Bassey sau Edith Piaf.

Mikis Theodorakis a fost esenţial în creşterea gradului de conştientizare la nivel global asupra situaţiei Greciei în timpul dictaturii militare din perioada 1967 – 1974, scrie news.ro.

Este considerat cel mai bun compozitor modern al Greciei

Compozitorul elen şi-a bazat mare parte a lucrărilor sale pe lucrări poetice greceşti. El a compus cele mai cunoscute piese greceşti la nivel internaţional, inclusiv celebra melodie pe care dansează Anthony Quinn şi Alan Bates în „Zorba Grecul” (puteţi revedea scena mai jos).

Mikis Theodorakis a mai compus coloane sonore pentru filme ca “Z” (1969), premiat cu BAFTA pentru muzică originală, “Phaedra” (1962), care a cuprins piese pe versurile lui Nikos Gatsos, şi “Serpico” (1973), pentru care a fost nominalizat la Premiile Grammy în anul 1975.

Este considerat cel mai bun compozitor modern al Greciei şi a fost recompensat cu Lenin Peace Prize.

În perioada 1981 – 1990, a fost membru al Parlamentului din partea Partidului Comunist. Theodorakis a fost o voce cheie împotriva juntei elene, care, în perioada 1967 – 1974, l-a încarcerat şi i-a interzis muzica.