Doliu în SUA, după ce Colin Powell, fostul secretar de Stat SUA, s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani, în urma complicațiilor cauzate de COVID-19. Într-o postare pe pagina de Facebook, familia acestui a anunțat decesul.

„Generalul Colin L. Powell, fost secretar de stat al SUA și președinte al Statului Major General, a decedat în această dimineață din cauza complicațiilor provocate de COVID-19″, a scris familia Powell pe Facebook.

Sursa citată susține că generalul Colin Powell a fost un bunic, dar și un tată și un soț remarcabil, adăugând că acesta era vaccinat cu schema completă. „Am pierdut un soț, un tată, un bunic remarcabil și iubitor și un mare american”, a precizat familia.

De menționat este faptul că, numele lui Colin Powell s-a făcut remarcat în SUA. El a fost primul secretar de stat american de culoare al cărui leadership în mai multe administrații republicane a contribuit la modelarea politicii externe americane în ultimii ani ai secolului XX și în primii ani ai secolului XXI.

Totodată, pe lângă funcția de secretar de stat pe care a deținut-o, Colin Powell a fost  un soldat profesionist și deschizător de drumuri, a cărui carieră l-a purtat de la serviciul de luptă în Vietnam până la a deveni primul consilier de securitate națională de culoare în timpul sfârșitului președinției lui Ronald Reagan și cel mai tânăr și primul președinte afro-american al Statului Major General sub președinția lui George H.W. Bush.

Doliu în SUA. A murit un fost secretar de stat

Datoriă implicării sale active, la un momentdat, el a fost considerat unul dintre principalii candidați la funcția de prim președinte de culoare al Statelor Unite. Reputația lui a avut însă de suferit după ce, în calitate de prim secretar de stat al lui George W. Bush, a prezentat informații eronate în fața Națiunilor Unite pentru a susține războiul din Irak, lucru pe care avea să îl numească mai târziu o „pată” în dosarul său, iar de aici a dispărut de pe lista pentru a obține funcția.

Mai exact, la acel moment Powell credea că politica de retenție era suficientă pentru a controla regimul irakian. În acest context, oficialul american l-a avertizat pe Bush că dacă ar avea loc un atac, acesta ar trebui să folosească o forță copleșitoare și să aibă un sprijin internațional larg. Acest sprijin ar fi cheia pentru reconstruirea Irakului.

În anul 2004, atunci când și-a anunțat și demisia din funcția de secretar de stat, Powell declara în fața Congresului că sursele de informații pe care le-a folosit în prezentarea sa din februarie către Națiunile Unite au fost „greșite” și este puțin probabil ca Saddam să aibă stocuri de arme de distrugere în masă.