Cel mai bogat om din Brazilia, bancherul Joseph Safra, a murit joi la vârsta de 82 de ani, din cauze naturale, în oraşul Sao Paulo, au anunţat într-un comunicat reprezentanţii băncii care îi poartă numele, informează AFP, după cum precizează Agerpres.

În comunicatul lansat de bancă, care anunța moartea sa, „Seu José”, așa cum îl numeau prietenii săi, era descris ca fiind „un om amabil și perspicace care și-a dedicat viața familiei sale, prietenilor, afacerilor și cauzelor sociale”.

Născut în 1938 la Beirut, membru al comunităţii evreieşti libaneze, Joseph Safra s-a mutat în Brazilia în 1962 pentru a prelua alături de fraţii lui o bancă înfiinţată de tatăl lor, care a murit în anul următor.

Grupul Safra a devenit apoi un imperiu financiar, prezent în zilele noastre în peste 25 de ţări.

Potrivit clasamentului anual publicat de revista Forbes, Joseph Safra era cel mai bogat om din Brazilia şi ocupa locul al 63-lea în topul celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere estimată la 23,2 miliarde de dolari.

A donat o bună parte a averii pentru cercetările medicale

Joseph Safra a fost şi un filantrop important, donându-şi o parte din avere în beneficiul unor proiecte din sfera cercetărilor medicale.

Totodată, magnatul brazilian a cumpărat mai multe sculpturi realizate de Auguste Rodin, pe care le-a donat Pinacotecii din Sao Paulo, unul dintre principalele muzee din această metropolă braziliană.

În 1999, unul dintre fraţii bancherului brazilian, Edmond, care suferea de maladia Parkinson, a murit asfixiat într-un incendiu criminal provocat în apartamentul lui din Monaco de unul dintre asistenţii din echipa sa medicală. Incidentul şi procesul care a urmat au fost intens mediatizate.

În ciuda averii sale impresionante, Safra a evitat publicitatea și rareori a dat interviuri, a evitat rubricile sociale, a rămas căsătorit cu aceeași femeie toată viața și a evitat stilul de viață extravagant al unor colegi miliardari.

„Moștenirea sa în dezvoltarea economiei naționale va fi marcată pentru totdeauna în istoria Braziliei, o țară pe care a adoptat-o acum 58 de ani”, a declarat Isaac Sidney, președintele asociației bancare naționale Febraban. „Joseph Safra a fost, de asemenea, un exemplu de antreprenor și filantrop”.