Datele au fost oferite de un luptător Wagner, cunoscut drept „Marks” pe un cont de Telegram apropiat grupului de mercenari, relatează ziarul Korespondent. Wagner a suferit aceste pierderi de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina, în februarie 2022, până în mai 2023, la capturarea orașului Bahmut.

Pierderile suferite de Wagner de la începutul războiului

„Marks”, care s-ar afla la conducerea unui comandament al mercenarilor, a dezvăluit că de la izbucnirea războiului, 78.000 de oameni au trecut prin Wagner. Dintre aceștia, 49.000 erau deţinuţi eliberaţi special cu acest scop din penitenciarele ruseşti.  După rebeliunea organizată de liderul lor, Evgheni Prigojin, 10.000 membri Wagner se mută în Belarus, iar alți 15.000 se află în concediu, a mai spus el.

Mercenarul nu a spus însă câți membri Wagner au acceptat oferta Ministerului rus al Apărării de a semna contracte cu armata rusă.

Potrivit Korespondent, pierderile raportate de Wagner sunt cu 46% mai mari decât numărul oficial al militarilor sovietici morţi în toată perioada războiului din Afganistan (15.051 de persoane) şi de patru ori mai mari decât pierderile irecuperabile suferite de armata rusă în primul război cecen.

Totodată, pierderile raportate de „Marks” sunt cele mai mari care s-au raportat în Rusia, de către surse oficiale şi semi-oficiale. Moscova nu a oferit informații privind numărul luptătorilor care și-au pierdut viața în război.

Ministerul rus al Apărării a anunțat ultima dată număr total de soldați ucişi în septembrie 2022, când s-au raportat 5.937 de morţi. În luna iulie, publicațiile Meduza şi Mediazona au publicat un studiu care arată că în cele 15 luni de război din Ucraina, au murit cel puţin 47.000 de militari din cadrul armatei ruse, relatează Rador.

Evgheni Progojin se află în Belarus, foarte aproape de granița cu Polonia

Miercuri, pe 19 iulie, liderul Wagner Evgheni Prigojin a apărut într-o înregistrare în care le urează luptătorilor săi bun venit în Belarus. Deocamdată, aceștia nu vor mai participa la războiul din Ucraina, a spus el, dar le-a ordonat să își adune forțele pentru Africa în timp ce antrenează armata belarusă.

„Forţele armate ale Belarusului continuă antrenamentul comun cu luptătorii companiei militare private Wagner PMC”, a declarat joi Ministerul belarus al Apărării. „Pe parcursul săptămânii, unităţile forţelor pentru operaţiuni speciale împreună cu reprezentanţii companiei vor desfăşura sarcini de antrenament de luptă în poligonul militar din Brest”, se arată în comunicat.

Poligonul se află la numai 5 km est de granița cu Polonia.

Polonia, fostă membră a tratatului de la Varșovia și membră NATO din 1999, a transmis că este pregătită pentru diverse scenarii și monitorizează situația de la granița cu Belarus.

„Frontierele Poloniei sunt sigure, monitorizăm în permanenţă situaţia de la graniţa noastră estică şi suntem pregătiţi pentru diverse scenarii pe măsură ce situaţia evoluează”, a declarat Ministerul polonez al Apărării.