Este doliu la Moscova! Un fost deţinut politic, cunoscut şi respectat ca disident şi ca militant activ pentru drepturile omului a încetat din viaţă.

Serghei Kovaliov avea 91 de ani şi a murit în somn.

Anunţul privind trecerea în nefiinţă a lui Kovaliov a fost făcut chiar de către fiul acestuia, Ivan, pe o reţea de socializare. El a scris că tatăl său a murit în somn luni, pe 9 august.

Serghei Kovaliov
Serghei Kovaliov (Sursă foto: Radio Liberty)

Peste 7 ani de închisoare pentru activismul său în apărarea drepturilor omului

Serghei Kovaliov a fost arestat în 1974 pentru activismul său în apărarea drepturilor omului și condamnat la peste șapte ani de închisoare. După eliberare, a petrecut trei ani în exil intern și a primit numai în 1987 dreptul de a se reîntoarce la Moscova.

În anii ’90, Kovaliov a devenit membru fondator și co-președinte al Centrului Memorial pentru drepturile omului din Moscova și a participat la activitățile filialei Amnesty International din Moscova, Conferința internațională pentru drepturile omului și clubul de presă „Glasnost”, scrie Europa Liberă Moldova.

În 1990, Kovaliov a fost ales în Sovietul Suprem rus. De asemenea, a prezidat Comitetul pentru Drepturile Omului și a fost autor al Declarației din 1991 a drepturilor omului și cetățeanului.

În 1991, el a inițiat o lege privind reabilitarea victimelor represiunii politice sovietice. Din 1993 până în 2003, Kovaliov a fost un membru liberal de frunte al camerei inferioare a parlamentului rus, Duma de Stat.

În 1994-1995, Serghei Kovaliov a devenit primul avocat al drepturilor omului (Ombudsman) din Rusia.

Critici la scenă deschisă la adresa lui Vladimir Putin

Kovaliov a criticat deschis regimul Putin pentru înrăutățirea situației drepturilor omului în țară. Pe măsură ce Vladimir Putin a concentrat mai multă putere în mâinile sale, Kovaliov a criticat creșterea centralizării statului în jurul președinției.

În martie 2010, a fost unul dintre cei mai proeminenți semnatari ai unui apel deschis intitulat „Putin Must Go” (Putin trebuie să plece), care a adunat de atunci peste 150.000 de semnături.

În 2008, s-a opus intervenției militare a Rusiei în Georgia și recunoașterii de către Moscova a regiunilor separatiste din Abhazia și Osetia de Sud. Kovaliov s-a pronunțat, de asemenea, împotriva anexării din 2014 de către Moscova a regiunii ucrainene Crimeea și a sprijinului militar, politic și economic dat de Rusia separatiștilor din estul Ucrainei.

În ultimii ani, Kovaliov se retrăsese din viața publică, deși a publicat ocazional declarații despre evoluțiile care îl preocupau.

Sursa foto: Dreamstime