Este doliu în lumea internaţională a filmului!

A murit Jean-Louis Trintignant!

Marele actor francez Jean-Louis Trintignant, unul dintre monştrii sacri ai cinematografiei şi teatrului din Hexagon, s-a stins din viaţă la vârsta de 91 de ani.

Anunţul oficial a venit din partea soţiei acestuia, Mariane Hoepfner Trintignant, potrivit Le Figaro.

Jean-Louis Trintignant „a murit liniștit, de bătrânețe, în această dimineață, la domiciliul său din Gard, înconjurat de familia sa”.

Născut pe 11 decembrie 1931 în regiunea Gard din Franța, marele actor a studiat dreptul la facultatea din Aix-en-Provence, însă actoria l-a atras mai mult, astfel că a ajuns la Paris, în 1950, pentru a-și împlini acest vis.

Trintignant s-a alăturat mai multor companii de teatru, inclusiv faimoasei Compagnie Grenier-Hussenot. A apărut pentru prima oară pe marile ecrane în filmul „Si tous les gars du monde”, regizat de Christian-Jaque.

A dat lovitura pe marile ecrane alături de Brigitte Bardot în 1956

Un an mai târziu, în 1956, a fost remarcat în „Et dieu… créa la femme”, filmul lui Roger Vadim, în care a jucat împreună cu Brigitte Bardot. Graţie acestei pelicule, actriţa a devenit un simbol al feminității anilor 1950.

Jean-Louis Trintignant şi Brigitte Bardot au avut o relaţie în lunile care au urmat filmărilor la celebrul lung metraj.

În 1966, a jucat în capodopera lui Claude Lelouch, „Un homme et une femme”, alături de Anouk Aimée. Filmat cu puține resurse, acest film a câștigat Palme d’Or la Cannes.

Jean-Louis Trintignant interpretează rolul unui pilot de curse al cărui fiu, Antoine, se află la un internat în Normandia. Apoi o întâlnește pe mama unui student de care se îndrăgostește nebunește.

Marele actor a încercat şi să treacă în spatele camerelor de filmat, regizând filmele „Une journée bien remplie” în 1971 și „Le maître-nageur” în 1978. Cel din urmă a fost un eșec comercial, iar Jean-Louis Trintignant nu a mai dorit să regizeze apoi şi alte pelicule.

Tragedia care l-a marcat până la finalul vieţii

În anul 2003, fiica sa, Marie, a fost ucisă în bătaie de solistul Bertrand Cantat de la Noir Désir.

Acest incident l-a aruncat pe Jean-Louis Trintignant într-o depresie din care nu a mai reușit să revină vreodată. În septembrie 2017, el mărturisea pentru Europe 1 despre durerea enormă care a continuat să-l asalteze: „Au trecut 14 ani și, timp de 14 ani, nu am încetat să mă gândesc la ea, la fiica mea”.

Cu ceva ani în urmă, el compara uciderea fiicei sale cu o formă de sinucidere. „Când cineva se sinucide, este vina părinților, nu-i așa?”

În anul 2012, Jean-Louis Trintignant a jucat în „Amour”, film al regizorului austriac Michael Haneke, în care el și Emmanuelle Riva interpretează un cuplu octogenar cu sentimente indestructibile.

Pelicula a câștigat Palme d’Or la Cannes, dar şi Premiul Oscar pentru „Cel mai bun film străin”.