Cineastul Kambuzia Partovi, scenaristul singurului film iranian premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia, infectat recent cu noul coronavirus, a murit marţi la vârsta de 64 de ani, a anunţat Fundaţia Farabi, care coordonează campaniile de promovare a cinematografiei iraniene, informează AFP, după cum transmite Agerpres.

Regizor şi scenarist, Kambuzia Partovi, unul dintre „cineaştii influenţi ai producţiei iraniene de filme pentru copii”, a murit în spitalul Dey din Teheran, a anunţat Fundaţia Farabi într-un mesaj de condoleanţe publicat pe site-ul său oficial.

Născut la Rasht, oraş din nord-vestul Iranului, Kambuzia Partovi şi-a început cariera în 1987 cu filmul „Mahi” şi s-a impus foarte repede în calitate de reprezentant de marcă al unui nou curent din cinematografia iraniană: cinemaul social pentru copii. Artistul nu s-a limitat însă doar la acest gen de filme.

În calitate de scenarist, a colaborat cu mai mulţi regizori iranieni de renume internaţional, în special cu Abbas Kiarostami, Jafar Panahi şi Majid Majidi.

Este cel mai premiat scenarist în cadrul Festivalului Fajr de la Teheran

Kambuzia Partovi a fost coscenarist al superproducţiei „Muhammad: The Messenger of God”, regizată de Majid Majidi şi considerată cel mai costisitor lungmetraj – prin prisma bugetului de producţie – din istoria cinematografiei iraniene.

Acel film, ce prezintă copilăria profetului Mahomed, a fost criticat şi considerat „păgân” şi „ostil islamului” de către autorităţile religioase din Arabia Saudită – rivalul regional al Iranului şiit şi promotorul unui islam sunit deosebit de riguros.

În 2000, Kambuzia Partovi a fost coscenarist al filmului „The Circle”, care abordează tematica tratamentului la care sunt supuse femeile din ţara lui şi care a devenit primul film iranian – şi deocamdată singurul – care a câştigat Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia.

Câţiva ani mai târziu, filmul său „Cafe Transit”, despre o văduvă care decide să preia administrarea micului restaurant deţinut până atunci de soţul ei, a fost ales să reprezinte Iranul la premiile Oscar din 2007, însă nu a fost nominalizat pe lista scurtă de Academia de film americană.

În 2012, Kambuzia Partovi a regizat clandestin alături de Jafar Panahi un lungmetraj foarte intim, intitulat „Closed Curtain”, un veritabil elogiu adus libertăţilor individuale, care a primit în anul următor Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu la Berlinală.

Autorităţile din Iran au adresat atunci un protest organizatorilor Berlinalei, reproşându-le că au premiat un film care ar fi fost realizat „fără autorizaţie”.