Orezent vineri seară la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, unde a fost proiectat cel de-al şaselea lungmetraj al său, „Malmkrog”, regizorul Cristi Puiu și-a arătat nemulțumirea cu privire la faptul că spectatorii au fost obligați să poarte mască.

„Să staţi cu masca pe faţă să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman”, a subliniat el şi a cerut oamenilor să amendeze orice abuz prin vot.

De asemenea, pe scenă, Cristi Puiu a spus: „Am muncit foarte mult la acest film, fără mască, am avut noroc. Uitaţi, păstrez distanţa socială, toate normele sunt aici”.

Nu se aștepta la așa ceva

Totodată, acesta subliniat faptul că nu s-a gândit, în ultimele luni, că va lansa vreodată filmul, din cauza pandemiei.

„Filmul a ieşit în Franţa, în săli de cinema, fără distanţare socială şi fără mască. În interior. Şi acesta este motivul pentru care eu nu particip la această poveste. Stau în distanţare socială, iar de mâine (sâmbătă, n.r.), înţeleg, la Cluj se poartă masca în aer liber. Îmi pare rău pentru dumneavoastră. Este un film de 200 de minute («Malmkrog», n.r.). Să staţi cu masca pe faţă să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman. Eu vă rog să plecaţi atunci când simţiţi că nu mai suportaţi. Vă rog foarte mult”, a spus el.

Discursul a fost primit cu aplauze de unii spectatori, iar Puiu a continuat: „Dacă sunteţi aici şi vă uitaţi la un film azi este pentru că au existat nişte oameni indisciplinaţi în România în decembrie 1989 şi care au zis «Nu!» dictaturii. Înţelegeţi? Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog. Nu să ne trateze ca pe nişte vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităţilor este inacceptabil”.

Oamenii sunt disciplinați

Regizorul a adăugat că la Cluj oamenii sunt „disciplinaţi şi atenţi la toate detaliile acestea”, însă este de părere că „orice abuz trebuie amendat”.

„Dacă nu o faceţi dumneavoastră, prin vot de data asta, nu o face nimeni. Dacă nu o facem noi, nu face nimeni”, a subliniat cineastul. „Ştiu că oamenii sunt speriaţi şi respect şi distanţarea socială şi port masca atunci când intru în absolut orice spaţiu închis, dar dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeţi în mâini, credeţi-mă, o să mergeţi în mâini. Îmi pare foarte rău! Ştiu că nu toţi sunteţi de acord cu mine şi că vă e teamă de pandemie, ar trebui să vă fie teamă de alte lucruri mult mai grave”, a încheiat el.

La începutul lunii mai, cineastul Cristi Puiu a vorbit într-un interviu acordat News.ro despre „orizontul sumbru” care îl determină să se întrebe dacă nu ar fi cazul să uite cu totul de cinema. Neîncrezător că este posibil ca lucrurile să dea semne de revenire, Puiu a mărturisit că se teme că „ne îndreptăm către o formă de totalitarism”, a mai spus acesta, potrivit news.ro.