Doliu imens în lume. Un mare designer a murit. A primit și Oscarul pentru creațiile sale. Este vorba de creatoare japoneză de costume Emi Wada. Acesta a câştigat un Oscar pentru creaţiile sale din filmul „Ran” din 1985, regizat de Akira Kurosawa. Celebra figură din lumea hainelor a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani. Anunțul a fost făcvut de presa locală duminică. Jurnaliștii au citat un anunţ al familiei designerului, relatează Reuters.

Wada a decedat pe 13 noiembrie, iar o slujbă religioasă a fost organizată în prezenţa familiei şi a prietenilor apropiaţi, conform relatărilor. Până acum nu este cunoscută cauza decesului.

Cine a fost designerul celebru?

Născută la Kyoto, Wada a început să lucreze în timpul perioadei de studenţie la Universitatea de Arte din Kyoto. Alături de activitatea de designer în lumea cinematografiei, ea a creat de asemenea costume pentru producţii de teatru şi dans.

Pe lângă colaborarea cu Kurosawa, Wada a realizat costume pentru numeroase filme internaţionale, inclusiv „Prospero’s Books” (1991) în regia lui Peter Greenaway şi producţiile „Hero” (2002) şi „House of Flying Daggers” (2004), regizate de Zhang Yimou.

Ea a continuat să lucreze după împlinirea vârstei de 80 de ani, creând costume pentru „Love After Love”, regizat de Ann Hui, care a avut premiera în 2020 la Festivalul Internaţional de Film de la Viena.

Doliu uriaș și în România

Tot astăzi s-a mai petrecut o tragedie.Unul dintre cei mai cunoscuți revoluționari s-a stins din viață. Ion Marcu, unul dintre cei mai cunoscuți revoluționari de la Timișoara, a murit vineri, 19 noiembrie, la 72 de ani. Acesta a condus coloana de manifestanți din 20 decembrie 1989.

În 20 decembrie 1989, acesta a condus coloana de manifestanți, iar în ianuarie 1990 a susținut demonstrația prin care s-a obținut demisia liderului FDR Lorin Fortuna de la conducerea județului Timiș.
Ion Marcu era pe atunci muncitor la Uzinele Mecanice Timișoara și a condus coloana de demonstranți în 20 decembrie 1989 îmbrăcat într-un cearșaf alb.

Detalii inedite despre românul care a scris istorie

Ion Marcu a participat apoi la discuțiile cu premierul Constantin Dăscălescu desfășurate în clădirea comitetului județean PCR. S-a alăturat apoi Frontului Democratic Român (FDR) din clădirea Operei. În 12 ianuarie 1990, a susținut demonstrația prin care s-a obținut demisia liderului FDR Lorin Fortuna de la conducerea județului Timiș, încercând să preia el conducerea județului. Cu acest prilej, Ion Marcu a lansat expresia devenită celebră „mesele mă vrea pe mine”.

Ion Marcu s-a născut la 1 ianuarie 1949 și a fost senator de Timiș, în legislatura 1992-1996, când reprezenta FDSN. În legislatura 1992-1996, Ion Marcu a fost membru în comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională precum și în comisia pentru drepturile omului, culte și minorități (din noiembrie 1993).