Doliu imens în televiziune. A murit Delia Fiallo, supranumită „mama telenovelelor”

Doliu în lumea televiziunii după ce a murit „mama telenovelelor”, așa cum era cunoscută celebra scenaristă Delia Fiallo, supranumită „mama telenovelelor latino-americane”. Vedeta a murit la vârsta de 96 de ani.

Doliul, anunțat chiar de fiica sa

Delia Fiallo a murit în cursul zilei de marți, în Coral Gables, Florida SUA, a anunțat fiica scenaristei. Mai mult, rețeaua TV Venevision i-a adus un mesaj artistei: „O scriitoare minunată, care ne-a spus „adio” după 96 de ani de viață, în care a scris povești nemuritoare”, scrie cnn.com.

Scenarista a scris scenariul pentru telenovele de succes, precum Esmeralda și El Privilego de Amar.

Scria 35 de pagini pe zi

Fiallo s-a format profesional pe vremea când scria scenarii pentru show-urile din Cuba și Venezuela și redacta 35 de pagini de scenarii pe zi, pentru a îndeplini cerințele dure ale patronilor de televiziune.

„Mulți ani am făcut acest lucru, am scris zilnic un capitol, în timp ce telenovela rula pe micile ecrane. Nu aveam voie să mă îmbolnăvesc, să mă odihnesc. Uneori începeam o poveste azi și mâine scriam alta”, a povestit Fiallo. Scenariile lui Fiallo au fost adaptate în telenovele din America Latină, în țări precum Mexic, Argentina, Puerto Rico și Spania, dar și în SUA.

Carieră de zeci de ani în telenovele

Cariera lui Fiallo a avut un vârf în anii 1970-1980, când a fost denumită „mama telenovelelor sud-americane”. Scenarista a condamnat însă în 2018 modul în care au ajuns să fie scrise serialele TV. Fiallo i-a criticat pe scenariștii care i-au călcat pe urme, care „au distrus” telenovelele, concentrându-se pe acțiune, violență, trafic de droguri, uitând de „sentimente”, scrie Televisa.

Fiallo a studiat filozofia și literele în Havana, apoi a scris seriale radiofonice (1949). În 1966, Fiallo a plecat cu familia din Cuba în Miami și a început să scrie scenarii pentru telenovelele din Mexic și Venezuela.

Fiallo s-a retras din activitate în 1985. Aceasta s-a căsătorit cu directorul de radio Bernardo Pascual în 1955. Cei doi au fost împreună până la moartea acestuia, în martie 2019.

Doliu imens în televiziune. A murit Delia Fiallo, supranumită „mama telenovelelor”