Tragedie uriașă în România! Un mare medic s-a stins din viață. A fost un adevărat pionier al ecografiei pediatrice în țară

Medicul Mircea Leonid Stamate s-a stins din viață duminică, 2 ianuarie 2022. Trupul neînsuflețit al medicului considerat un adevărat pionier al ecografiei pediatrice în România este depus la Biserica Precupeții Vechi de pe Strada Ernest Brosteanu. Cei care doresc să îi aducă un omagiu o pot face până marți, 4 ianuarie, 0ra 11:00, atunci când va avea loc slujba de înmormântare.

Fostul șef de secție a Spitalului Clinic de Urgență pentru copii ”Maria Sklodowska Curie” din București a fost unul dintre medicii de excepție ai Spitalului de Pediatrie ”MedLife”. Regretatul medic a diagnosticat numeroase cazuri dificile de-a lungul carierei lui.

Medicul specialist pediatru, dr. Victoria Istrate, a avut un mesaj despre regretatul coleg de breaslă despre care spune că ” a fost și va rămâne un nume de referință în medicina românească și mai ales, în ecografia pediatrică”.

”Medic a mii de copii, mentor al multor generații de pediatri și un om de la care mulți dintre noi am avut ce învăța. Dincolo de preocuparea continuă de a studia medicina, era o persoană activă, pasionată de cărți, natură și călătorii. Am avut onoarea de a fi colegi și întotdeauna l-am apreciat atât pentru profesionalismul și corectitudinea de care dădea dovadă, cât și pentru caracterul domniei sale. Este o mare pierdere pentru noi și pentru întreaga pediatrie românească”, spune dr. Victoria Istrate.

Cine a fost medicul Mircea Leonid Stamate

În anul 1966, medicul Mircea Leonid Stamate a absolvit Facultatea de Pediatrie din cadrul U.M.F. “Carol Davila” din București. Ulterior, el a urmat rezidențiatul în pediatrie la Spitalul ”Emilia Irza”, cunoscut acum sub numele de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, în perioada 1968-1984.

În anul 1971, Mircea Leonid Stamate devenea medic specialist pediatru, în 1983 devenea doctor în medicină, iar un an mai târziu, în 1984 devenea medic primar.

De asemenea, medicu Mircea Leonid Stamate a fost membru al Societății Științifice de Pediatrie și membru al Comitetului Director al Societății Române de Pediatrie, participând la numeroase congrese naționale și internaționale de sonografie.

Medicul Mircea Leonid Stamate a urmat și un stagiu de specializare în ecografie generală la Spitalul ”Robert Debre” din Paris și la Spitalul din Ebry în anul 1991. În plus, el a mai urmat și un stagiu de pediatrie generală la Universitatea Louisville din Statele Unite ale Americii în anul 1994.