România este în fața celui de-al cincilea val al pandemiei de COVID. Tot mai multe voci trag semnale de alarmă în acest sens și avertizează asupra pericolului care ar urma să ne pască pe noi toți. O mare problemă o constituie faptul că nu a fost implementată una dintre cele mai importante măsuri împotriva COVID.

Numărul îmbolnăvirilor a crescut, deja, în mai toate zonele țării. Specialiștii au spus deja că ne așteaptă o perioadă cruntă. Octavian Jurma a spus deja că multă lume așteaptă un miracol care să ne salveze de valul 5 și Omicron fără ca noi să facem nimic. El a arătat că Dumnezeu ne-a dat deja un miracol, care se numește vaccin.

„Doar că trebuie să facem ceva ca să ne păzească de rele. Vaccinul este un miracol produs de minți luminate, pe care îl refuzăm pentru că ascultăm de minți întunecate … E foamete mare în lume și Dumnezeu ne-a dat posmegii ca să nu murim de foame nu ca să ne îndestulăm, dar noi îi refuzăm pentru că trebuie să facem ceva ca să îi muiem. Apoi, dacă totuși i-am muiat, protestăm „cât mai trebuie să mâncăm posmegi?” La care ecoul ne răspunde „cât mai trebuie să trăim?”…”, a avertizat în urmă cu puțin timp cunoscutul medic.

De altfel, inclusiv ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că urmează câteva luni dificile. Cu toate aceastea, una dintre armele considerată a fi importantă în lupta cu virusul nu există, încă la noi în țară. Autoritățile încă se ceartă pe tema obligativității certificatului COVID la locul de muncă.

Lipsește cel mai important instrument împotriva COVID

Medicii au arătat că fără acest instrument de prevenție, dar și cu o rată mică de vaccinare și personal medical insuficient, va fi un adevărat coșmar. Specialiștii susțin că România va scăpa de valul 5 aproximativ în luna aprilie sau la începutul lunii mai, atunci când vremea se va încălzi. Însă aceștia atrag atenția că nu este exclus ca în valul cinci să avem din nou și un număr mare de decese.

În ceea ce privește implementarea certificatului COVID, cei din coaliție nu au ajuns nici acum la o înțelegere. Motiv pentru care astăzi urmează să fie reluate discuțiile pentru a ajunge la o formă finală a acestuia.

În România s-au înregistrat deja peste 9o de infectări cu noua tulpină. Medicii au făcut un apel la autorităţi şi politicieni pentru a impune certificatul COVID.

„Nu e cazul să mai inventăm noi roata. Atâta vreme cât celelalte state ale Uniunii Europene au considerat că este corect și benefic să adopte acest certificat, eu din toată această atitudine ambiguă în privința certificatului verde înțeleg că în continuare democrația, totuși, este nu foarte bine înțeleasă în România și alături de acest lucru pot spune că primează alte interese decât sănătatea publică”, a declarat, în urmă cu o zi, Silvia Nica, medic-șef UPU la Spitalul Universitar din Capitală.