Producătorul de cărămizi Cemacon din Cluj-Napoca, care operează două fabrici în judeţul Sălaj, a anunţat că cifra de afaceri brută înregistrată în primul semestru a explodat cu 44%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, în timp ce profitul este de peste 2,5 ori mai mare.

Rezultatele vin la scurt timp după ce grupul Dedeman, controlat de milionarii Dragoş şi Adrian Pavăl, a preluat o participaţie de peste 50%  din Cemacon.

„Contextul foarte pozitiv de piaţă şi strategia noastră au făcut ca indicatorii de business la semestrul I din 2018 să fie de nivel record, peste anul anterior şi peste prognoza bugetara: cifra de afaceri brută cu 44% mai mult decât în 2017 şi profitul net de peste 2,5 ori mai mare“, a declarat Liviu Stoleru, directorul general al companiei.

Cemacon a raportat o cifră de afaceri brută de 58,21 mil. lei, pentru primul semestru din 2018, un profit net de 13,7 mil. lei şi un profit operaţional de 21,07 mil. lei.

În aceeaşi perioadă, cheltuielile salariale ale producătorului de cărămizi au înregistrat o creştere de 29% faţă de anul precedent, atât din cauza unei creşteri cu 7% a numărului de angajaţi, comparat cu aceeaşi perioadă a anului 2017, cât şi din cauza modificărilor legislative în domeniul salarizării implementate la finalul anului 2017 cu efect de la 1 ianuarie 2018.

Tranzacţia prin care fraţii Pavăl au devenit acţionarii majoritari ai producătorului a scos din piaţă fondul finlandez de investiţii KJK, care şi-a vândut pachetul de 27,9% de acţiuni pentru circa 2,2 mil. euro, şi fondul SSIF Brk Financial Group, care şi-a vândut integral pachetul de 14,6% de acţiuni deţinut în cadrul Cemacon la un preţ de 1,14 mil. euro.

Săptămâna trecut, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman au plătit circa 200 mil. euro unui consorţiu de investitori imobiliari pentru a cumpăra un complex de birouri din Bucureşti, care va găzdui viitorul sediu central al BCR. Aceasta a fost cea mai mare tranzacţie imobiliară încheiată vreodată pe segmentul birourilor.

Grupul Dedeman, cu o cifră de afaceri în 2017 de peste 1,37 miliarde de euro, este deținut de fraţii Dragoș și Adrian Pavăl. Cei doi antreprenori ocupă locul doi în ultima ediţie a Top 300 Capital cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 1,1 – 1,2 mld. euro. Dedeman este cel mai mare angajator român, cu peste 10.000 de angajați, având cea mai întinsă rețea de comerț cu amănuntul, ce cuprinde 48 de magazine de bricolaj, două centre logistice și parc auto propriu.