'În anul 2015, din punct de vedere al incapacităţii de a plăti o săptămână de vacanţă pe an sau al imposibilităţii, din punct de vedere financiar, de a face faţă unor situaţii neprevăzute, 67,6% şi, respectiv, 51,4% din populaţia României s-a aflat în una din aceste două situaţii. Comparativ cu anul 2012, se observă o scădere semnificativă a numărului persoanelor care nu-şi pot plăti anual o săptămână de concediu, cu 7,8 puncte procentuale, dar şi a celor care, puşi într-o situaţie imprevizibilă, nu pot face faţă unor cheltuieli din resursele proprii (2,5 puncte procentuale). Tot faţă de anul 2012, ponderea persoanelor care au restanţe la plata chiriei, a utilităţilor sau a ratelor a înregistrat o scădere pronunţată în anul 2015 (12,6 puncte procentuale)', se arată în document.

În totalul populaţiei din România, persoanele care în anul 2015 au suferit de una sau mai multe lipsuri de natura deprivării economice au avut o pondere foarte mare, de 74,5%, prezentând o tendinţă de scădere în ultimii patru ani.

'Comparativ cu anul 2012, deprivarea materială a scăzut cu 6,1 puncte procentuale. Situaţiile care se întâlnesc cel mai frecvent sunt cele în care persoanele afectate declară existenţa a două probleme (26,4%) sau existenţa unei singure probleme (21,5%). Dificultăţi sporite prezintă cazurile persoanelor care se confruntă cu trei, patru sau cinci probleme economice, acestea reprezentând mai mult de un sfert din totalul persoanelor deprivate', menţionează sursa citată.