Publicarea acestui document, care a fost clasificată până în prezent, vine cu mai puțin de un an înainte ca ultimul tratat important de control al armelor nucleare dintre SUA și Rusia să expire. Cele două mari puteri nucleare ale lumii au ieșit din cadrul unui alt acord strategic privind armele de anul trecut, după ce s-au acuzat reciproc că l-au încălcat, informează Moscow Times.

„Agresiunea împotriva Rusiei cu utilizarea armelor convenționale atunci când existența statului este amenințată” este una dintre cele patru circumstanțe în care noul document permite Rusiei să folosească arme nucleare. Astfel se reiterează poziția Rusiei privind utilizarea armelor nucleare împotriva armelor convenționale în conformitate cu doctrina militară din 2010.

Documentul din 2020 își rezervă, de asemenea, utilizarea armelor nucleare de către Rusia împotriva armelor nucleare sau „informațiilor fiabile” ale unor lansări de rachete balistice împotriva Rusiei sau aliaților săi, precum și „acțiuni” împotriva statului rus sau a instalațiilor militare critice.

Rusia își rezervă dreptul de a revizui elementele fundamentale ale politicii sale de descurajare nucleară „în funcție de factorii interni și externi care afectează prevederile de apărare”, se mai arată în document.

Rusia a criticat ieșirea SUA din tratatul „Open skies”

Rusia și-a exprimat nemulțumirile asupra politicii nucleare a Statelor Unite după ce Washingtonul a ieșit din Tratatul privind armele nucleare cu rază medie de acțiune în august 2019, invocând încălcări ale Rusiei, pe care Moscova le-a negat.

Moscova a criticat recent ceea ce ea consideră a fi comportamentul tot mai „periculos” al SUA, menţionând în special deciziile succesive ale Washingtonului de a pune capăt derogărilor la programul nuclear civil iranian şi la Tratatul militar ruso-occidental „Open skies”.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova a „condamnat” decizia americană de a pune capăt derogărilor-cheie la programul nuclear civil iranian, ultima legătură pe care o aveau SUA cu acordul internaţional din 2015 din care Washingtonul s-a retras unilateral în 2018.

Acordul „New START” din 2010 care limitează numărul de focoase nucleare pentru distanțe lungi, este acum singurul tratat de control al armelor rămas între SUA și Rusia.

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că vrea să încheie un pact nuclear cu Rusia. Drept răspuns, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a cerut șefilor de politică externă din Rusia și SUA să intensifice negocierile înainte de expirarea tratatului „New START” în februarie 2021.