UPDATE:

Ministrul italian al Sănătăţii, Roberto Speranza, a anunţat vineri că a semnat un ordin care instituie carantina pentru persoanele care au călătorit în România şi Bulgaria în ultimele 14 zile, decizie menită să prevină creşterea numărului de cazuri de COVID-19 importate, transmite Reuters.

”Virusul nu este înfrânt şi continuă să circule. Din acest motiv trebuie să fim în continuare precauţi”, a explicat ministrul italian într-o postare pe Facebook.

Știre inițială

Decizia momentului în Italia, după ce cazurile de coronavirus din România au început să crească într-un ritm alert. Astfel, autoritățile italiene au decis, printr-o ordonanță de ultim moment că toți cetățenii români care ajung în Italia vor intra obligatoriu în carantină începând de sâmbătă noaptea, 24 iulie, ora 00.00.

De asemenea, aceeași măsură se va impune și pentru vecinii bulgari.

VEZI DOCUMENTUL AICI

Până vineri, pe teritoriul României au fost confirmate 42.394 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus și s-au înregistrat 2.150 de decese. Ziua de vineri a venit cu un nou record de cazuri de îmbolnăviri în ultimele 24 de ore: 1.119.

Deși în Capitală s-au înregistrat 105 cazuri noi, iar în județul Argeș, 100, există și județe din țară în care numărul de persoane care au fost infectate de joi până vineri nu depășește 10. Este vorba despre județul Satu Mare (un singur caz), Călărași (2 cazuri), Cluj (3 cazuri), Sălaj, (3 cazuri), Covasna (4 cazuri), Harghita (4 cazuri), Mureș (7 cazuri), Botoșani (8 cazuri) și Tulcea (8 cazuri).

Presa italiană anunța problema de la începutul săptămânii

Publicația Il Messaggero lansa încă de luni un avertisment că România riscă să devină Brazilia Europei. Publicația italiană scrie că această creștere exponențială a numărului de cazuri este îngrijorătoare pentru zona Balcanilor, dar și pentru întreaga Uniune Europeană.

„Oficial, există doar 36.000 de cazuri de COVID-19 în România, însă în realitate numărul ar putea fi mult mai mare”, scriu jurnaliștii italieni.

Situația din Balcani

Il Messaggero arată că România este principalul stat din Balcani, atât ca suprafață și economie, precum și ca număr de emigranți și muncitori sezonieri, și adaugă că țara noastră poate deveni o amenințare pentru întregul continent. Potrivit sursei citate, creșterea numărului de cazuri îngrijorează țări precum Italia, Germania și Spania, care au legături economice cu România și găzduiesc mulți muncitori din această țară.

După o scădere a numărului de cazuri, care a dus la speranța că epidemia a luat sfârșit, s-a produs o creștere puternică a infectărilor în Balcani, iar România este cea mai afectată țară, mai scrie Il Messaggero.

Jurnaliștii italieni fac referire și la cazul de la Timiș, unde 93 de angajați de la cel mai mare combinat de procesare a cărnii din România, din județul Timiș, au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus.

Numărul cazurilor a crescut în ultimele săptămâni și în Kosovo și Bosnia și Herțegovină, iar cetățenii acestor țări, alături de cei din Serbia, Muntenegru și Macedonia de Nord, nu pot intra în Italia până la finalul lunii iulie.

Peste 530.000 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate de la începutul epimdemiei în țările din Europa Centrală și de Est, Germania, Austria și Grecia, potrivit OMS. Aproape 20.000 de oameni au murit în această zonă, dintre care 9.084 în Germania, 2.009 în România, 1.618 în Polonia, 1.485 în Ucraina, 711 în Austria, 680 în Moldova și 596 în Ungaria.