Randamentul actiunilor cotate la Bursa de Valori Bucuresti, analizat numai din punctul de vedere al dividendelor acordate, a dezamagit majoritatea investitorior de portofoliu care au sperat itr-un cistig pe termen scurt. Zimtub Zimnicea, Sinteza Oradea si SIF 2 Moldova sunt, pina i prezent, „premiantii” Bursei de Valori pentru activitatea din anul 2000. La cele trei companii se mai poate alatura si Carbid-Fox Tirnaveni, societate ai carei actionari au hotarit i AGA sa repartizeze dividend net pe actiune (pentru persoane fizice) i valoare de 113 lei, iar pentru actionarii iregistrati i Registru la data de referinta se mai aloca gratuit cite patru actiuni pentru fiecare actiune detinuta. Aceasta alocare de titluri gratuite face ca randamentul minim pentru plasamentul i actiuni Carbid-Fox sa fie mai mare cu 11% decit plasamentul i depozite bancare.
Pentru aceste calcule s-a tinut cont de cresterea iregistrata anul trecut de dolarul american i raport cu leul rominesc – 40,7 % – la care s-a adaugat un comision de 0,8% provenit din diferentele de costuri de la casele de schimb. in ce priveste dobinda la depozite, media dobinzii bancare capitalizata pentru un an este de aproximativ 41,5%.
Ceea ce iseamna ca dividendele acordate de companiile cotate la BVB care nu acopera peste 41,5% din valoarea la care au fost achizitionate actiunile nu sunt luate i calcul ca profit pentru investitorul de portofoliu. Conform acestui algoritm de calcul, prin dividendul acordat de Zimtub Zimnicea – 9.742 lei/actiune – rentabilitatea maxima a investitiei este cu 77,3% peste media dobinzii bancare. Este considerata rentabilitate maxima daca titlurile au fost achizitionate la pretul minim iregistrat de aceste titluri pe parcursul anului 2000(m2000).
Randament scazut la prima categorie a BVB
in ceea ce priveste surprizele neplacute ale anului 2000, cea mai mare pare sa fie iregistrarea unui rezultat financiar negativ de catre Automobile Dacia Pitesti, companie achizitionata anul trecut de grupul francez Renault. Dupa ce a trecut peste umilinta de a fi scoasa din prima categorie a BVB, compania pitesteana are acum serioase probleme de organizare.
Restructurarea Bursei de Valori este departe de a se fi icheiat. Acest lucru este dovedit(daca mai era nevoie) si de rezultatele financiare de anul trecut ale companiilor cotate la aceasta categorie.
Cum se poate observa din tabele, pentru companiile care au comunicat deja deciziile AGA, nici unul din titlurile de la prima categorie nu asigura investitorului un profit de la un an la altul peste dobinda bancara. Sperantele jucatorilor de bursa se mai pot lega acum doar de cea mai importanta companie cotata la aceasta categorie – ALRO. Investitiile realizate i ultimii ani la societatea din Slatina si cifra de afaceri pe care o deruleaza anual aceasta companie sunt motive suficiente pentru sperantele investitorilor de portofoliu.
Nu acelasi lucru se poate afirma despre BRD, lansata cu mult zgomot la bursa i decembrie 2000, care a reusit sa dezamageasca investitorii care au mizat pe un profit mare pe termen scurt. Actionarul majoritar al BRD – SociA