Potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA), un angajat al Penitenciarului-Spital Bucureşti-Rahova a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Adrian Antonio Bulearcă, angajat în cadrul Penitenciarului-Spital Bucureşti-Rahova, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce ar fi primit mită pentru a introduce în unitate 50 de grame de droguri şi trei telefoane mobile, a informat, luni, DNA.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată pentru luare de mită

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii Secţiei de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Adrian Antonio Bulearcă, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în perioada decembrie 2020 – 18 ianuarie 2021, Adrian Antonio Bulearcă ar fi acceptat promisiunea a două persoane (martori în cauză) de a-i da sumele de 10.000 euro şi 1.200 lei în schimbul efectuării unui act contrar îndatoririlor de serviciu, respectiv introducerea a 50 de grame de droguri şi trei telefoane mobile în Penitenciarul Rahova şi ulterior remiterea acestora către o persoană aflată în stare de deţinere.

„La data de 18 ianuarie, Bulearcă ar fi primit de la cei doi martori, în parcarea unui supermarket din Bucureşti, suma de 12.000 euro, trei telefoane mobile şi un plic conţinând o substanţă albă, împrejurare în care procurorii au constatat infracţiunea flagrantă”, precizează DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunere de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză.

Ce pedeapsă riscă angajatul penitenciarului

Potrivit actualului Cod Penal din România, luarea de mită constituie o infracțiune de corupție și este definită ca fiind  „fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri”. Această infracțiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.