Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a susţinut o conferinţă de presă în care a detaliat activitatea instituţiei anti-corupţie din România pe perioada cât ţara s-a aflat sub starea de urgenţă.

Şeful DNA consideră că faptele de corupţie comise pe fondul acestei pandemii şi care îngreunează protejarea eficientă a cetăţenilor sunt mult mai grave decât în general, iar instituţia pe care o conduce îi va trage la răspundere, indiferent despre cine este vorba. Acesta a precizat că procurorii anticorupţie au înregistrat 33 de dosare în legătură cu atribuirea unor contracte de achiziţii în domeniul sanitar pe timpul pandemiei de coronavirus.

„Mi se par mult mai grave faptele de corupţie comise pe fondul unei pandemii cu implicare directă în protejarea eficientă a cetăţenilor. Ne vom face datoria indiferent de cine este vorba. (…) Pot să vă aduc la cunoştinţă că la DNA sunt înregistrate 33 de dosare penale, dintre care în 25 de cauze procurorii s-au sesizat din oficiu. În aceste cauze, se efectuează cercetări privind încălcarea prevederilor legale în legătură cu organizarea, atribuirea şi derularea unor contracte de achiziţii publice directe a unor echipamente de protecţie: măşti, viziere, combinezoane, izolete şi altele materiale. De asemenea, achiziţionarea de măşti medicinale neconforme, considerate periculoase şi interzise în UE”,  a declarat şeful DNA, în cadrul unei conferinţe de presă online.

DNA acordă maximă atenție sesizărilor, în ciuda situației actuale

Bologa a explicat că, atunci când procurorii identifică în aceste dosare încălcări ale legislaţiei secundare, există o limită stabilită de Curtea Constituţională care împiedică Parchetul să considere fapta ca fiind abuz în serviciu.

Potrivit şefului DNA, procurorii desfăşoară anchete şi în legătură cu faptele de corupţie săvârşite în timpul pandemiei pentru a se asigura că bugetul public nu este „sifonat în buzunarele celor corupţi”.

„În ciuda limitărilor legale, ocazionate de starea de urgenţă, trebuie subliniat că orice faptă de corupţie, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, conflict de interese, abuzul în serviciu în legătură cu aceste achiziţii publice sunt şi rămân fapte penale, iar DNA, în cadrul şi limitele competenţelor sale, acordă maxim de atenţie tuturor sesizărilor. Noi nu cercetăm faptele de corupţie ca să bifăm statistici, să ne crească numărul de dosare sau să împiedicăm eforturile statului de luptă împotriva răspândirii virusului, ci, dimpotrivă, vrem să ne asigurăm că aceste forţe ale statului în sectorul sanitar şi-au atins scopul, că bugetul public nu este risipit, sifonat în buzunarele celor corupţi”, a susţinut Crin Bologa.

Cum comentează Crin Bologa acuzaţiile aduse procurorilor de către Arafat şi Streinu-Cercel?

Crin Bologa a comentat şi afirmaţiile făcute în această perioadă de Raed Arafat şi Adrian Streinu-Cercel, care au criticat procurorii care se apucă să investigheze achiziţiile făcute în timpul stării de urgenţă. Şeful DNA dă asigurări că procurorii săi nu urmăresc greşeli sau pe oamenii care îşi fac datoria, ci doar “greşelile intenţionate” şi pe cei care vor să facă o mică avere pe spatele românilor afectaţi de pandemie.

„Am simţit că e o situaţie stresantă privind pe Cercel şi Arafat. Noi nu urmărim greşeli sau vinovăţii. Noi urmărim greşelile intenţionate.

Nu vânăm oameni care îşi fac datoria ci persoane care vor să se îmbogăţească din această situaţie cu pandemia”, a mai precizat, joi, Crin Bologa.