„Rusia este dispusă să asculte cu mare atenţie orice propunere care contribuie la soluţionarea situaţiei din Ucraina”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în cadrul conferinței zilnice de presă.

Vladimir Putin va primi o delegație de țări africane la Moscova

Dmitri Peskov a adăugat că în recenta conversaţie dintre preşedintele Vladimir Putin şi omologul său sud-african, Cyril Ramaphosa, acesta din urmă i-a spus că Africa consideră că este necesar „să aibă un cuvânt de spus în eforturile internaţionale de soluţionare a situaţiei binecunoscute din Ucraina”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că în acest sens, un grup de ţări africane va trimite o delegaţie care va vizita Moscova la o dată ce urmează a se stabili. Acesta a precizat că în orice caz, întâlnirea lui Vladimir Putin cu delegația africană va avea loc înainte de summitul Rusia-Africa, care va avea loc la sfârșitul lunii iulie în Sankt Petersburg.

Rusia este dispusă să analizeze orice propunere de pace

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri, 17 mai, că ţara sa nu cunoaşte detaliile propunerilor de pace prezentate de ţările din Africa şi de Brazilia, însă este dispusă să le studieze, spre deosebire de Occident, care acceptă doar planul Kievului.

„Există şi alte iniţiative de pace, cea a Braziliei, sau a preşedintelui Africii de Sud. În ambele cazuri vom răspunde apelurilor din partea prietenilor noştri latino-americani şi africani ale căror propuneri suntem dispuşi să le studiem”, a afirmat Serghei Lavrov la o conferinţă de presă comună cu omologul său belarus, Serghei Aleinik.

Potrivit ministrului rus, este vorba despre iniţiative „generate de dorinţa sinceră de a ajuta la stabilizarea ordinii mondiale”. „Dar deocamdată, spre deosebire de (iniţiativa) vecinilor chinezi, nu am primit vreun document din partea brazilienilor şi nici din partea sud-africanilor”, a precizat Lavrov.

„Ne interesează să transmitem logica noastră unui număr cât mai mare dintre partenerii noştri de pe toate continentele” şi Rusia este deschisă „contactelor atunci când (partenerii săi) vor fi pregătiţi”, a explicat el.

În iniţiativa chineză de 12 puncte „principalele postulate au caracter sistemic şi global: necesitatea respectării şi îndeplinirii în totalitate şi fără standarde duble a principiilor ONU, necesitatea aprobării la nivel global a indivizibilităţii securităţii” şi excluderea recurgerii la sancţiuni unilaterale, a rezumat Lavrov propunerea chineză menită să conducă la încetarea războiului pornit de Rusia contra Ucrainei.