Armele nucleare ale Rusiei împiedică Occidentul să înceapă un război. Dmitri Medvedev: Rusia va acționa în consecință

Arsenalul nuclear al Rusiei și regulile pe care Moscova le-a stabilit pentru utilizarea acestuia sunt singurii factori care împiedică Occidentul să declanșeze un război împotriva Rusiei, a declarat un aliat de top al președintelui Vladimir Putin într-un articol publicat duminică.

Fostul președinte Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat, de asemenea, că Moscova va continua războiul din Ucraina până când „regimul dezgustător, aproape fascist” de la Kiev va fi înlăturat și țara va fi demilitarizată în totalitate.

Într-un interviu difuzat separat duminică, Putin a declarat că Rusia este pregătită să negocieze cu toate părțile implicate în război, dar a spus că Kievul și susținătorii săi occidentali au refuzat să se angajeze în discuții.

Dmitri Medvedev, unul dintre cei mai aprigi susținători ai războiului

Medvedev, care s-a prezentat cândva ca un modernizator liberal în calitate de președinte între 2008 și 2012, este unul dintre cei mai aprigi susținători ai războiului. El denunță în mod regulat Occidentul, pe care îl acuză că vrea să destrame Rusia pentru a avantaja Ucraina.

„Este Occidentul pregătit să declanșeze un război în toată regula împotriva noastră, inclusiv un război nuclear, din partea Kievului?”, a scris el într-un articol de 4.500 de cuvinte pentru ziarul Rossiiskaya Gazeta.

„Singurul lucru care îi oprește pe dușmanii noștri astăzi este înțelegerea faptului că Rusia se va ghida după principiile fundamentale ale politicii de stat… privind descurajarea nucleară. Iar în cazul în care va apărea o amenințare reală, va acționa în consecință”, a mai spus acesta.

Riscul nuclear este în creștere

Putin și alți oficiali de rang înalt au declarat în repetate rânduri că politica Rusiei privind armele nucleare dictează că acestea pot fi folosite în cazul în care există o amenințare la adresa integrității teritoriale.

Rusia deține cel mai mare stoc de arme nucleare din lume, cu aproape 6.000 de focoase nucleare, potrivit experților.

La începutul acestei luni, Putin a declarat că riscul unui război nuclear este în creștere, dar a insistat că Rusia nu a „înnebunit” și că își consideră propriul arsenal nuclear ca fiind un mijloc de descurajare pur defensiv.

„Lumea occidentală se află în echilibru între o dorință arzătoare de a umili, jigni, dezmembra și distruge Rusia cât mai mult posibil, pe de o parte, și dorința de a evita o apocalipsă nucleară, pe de altă parte”, a declarat Medvedev.

În cazul în care Rusia nu va obține garanțiile de securitate pe care le cere, a spus el, „lumea va continua să se clatine pe marginea celui de-al treilea război mondial și a unei catastrofe nucleare. Vom face tot ce putem pentru a preveni acest lucru”.

Medvedev a mai spus că Rusia ar putea uita de legăturile normale cu Occidentul pentru anii și poate deceniile următoare și că se va concentra în schimb pe relațiile cu restul lumii, scrie Reuters.