Guvernul german se aşteaptă la 800.000 de migranţi în acest an, atraşi de sistemul generos de asistenţă socială şi legile relativ liberale privind acordarea dreptului de azil pe care îl oferă cea mai mare economie europeană. 

Economistul DIW, Ferdinand Fichtner, a declarat, pentru Reuters, că această creştere suplimentară va veni de pe urma majorării cheltuielilor publice, în condiţiile în care autorităţile vor finanţa cazarea, şcolarizarea şi integrarea migranţilor, ceea ce va impulsiona partea de consum guvernamental din Produsul Intern Brut. Consumul privat va creşte şi el, probabil, având în vedere că refugiaţii ar putea să cheltuiască o mare parte din ajutoarele financiare primite pentru nevoile lor personale, a adăugat Ferdinand Fichtner. 

DIW şi-a menţinut estimările potrivit cărora economia germană va înregistra o creştere de 1,8% în acest an şi un avans de 1,9% anul viitor, în pofida încetinirii înregistrată pe pieţe precum China, Brazilia şi Rusia. 

Cancelarul german Angela Merkel a promis, marţi noapte, că Guvernul federal va acorda sprijin suplimentar celor 16 landuri ale federaţiei în primirea şi distribuirea zecilor de mii de migranţi ce intră în ţară prin sudul Europei. Merkel a adăugat că Executivul va crea 40.000 de locuri pentru sosiri iniţiale, precum şi centre de distribuţie. Premierii landurilor au cerut mai mult ajutor decât cele 6 miliarde de euro convenite de coaliţia de guvernământ la nivel federal în urmă cu mai mult de o săptămână. 

AGERPRES