Disponibilizările din sistemul bugetar vor fi făcute în urma unei analize eficiente pe principiul competenţei, dar se va ţine cont şi de situaţia familială a unor funcţionari, pentru a nu fi trimişi acasă membrii aceleiaşi familii, a anunţat, vineri, premierul Emil Boc.

Premierul Emil Boc s-a referit la criteriile după care vor fi făcute disponibilizările întrebat fiind cum comentează declaraţiile şefului statului potrivit cărora nu este o soluţie trimiterea în concediu fără plată pentru 10 zile a bugetarilor, iar angajaţii ar trebui testaţi.

„Se va ţine cont de situaţia familială”

„Testarea angajaţilor este parte componentă a reformei statului. Am făcut reforma agenţiilor şi este evident că cei care vor dispune disponibilizarea a peste 9.000 de oameni din structurile statului vor ţine cont de competenţe. Şi se va ţine cont şi de situaţia familială”, a precizat Boc.

Premierul a explicat că, dacă există doi bugetari într-o familie angajaţi în aceeaşi instituţie va trebui să se ţină cont de acest lucru, pentru a putea asigura şi o sustenabilitate financiară a acestor familii în perioada de criză. Boc a amintit că principiul de bază al reformei statului va fi criteriul competenţei.

Băsescu nu e de acord cu concediul forţat al bugetarilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Tulcea, că nu crede că soluţia de a acorda bugetarilor zece zile de concediu fără plată este cea corectă, apreciind că ar trebui făcute testări ale angajaţilor, în baza cărora „cei foarte buni” să rămână, cei „slabi” să plece.

Obligativitatea bugetarilor de a lua concediu fără plată 10 zile, în ultima parte a anului, ar urma să fie legiferată printr-un act normativ ce va fi introdus în pachetul de legi pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului, în prima parte a lunii septembrie, susţin surse ministeriale.

Premierul Emil Boc a cerut Ministerului Justiţiei să analizeze forma legală prin care să fie promovat acest document, astfel încât acesta să nu contravină Codului Muncii şi legislaţiei în vigoare, au mai declarat sursele citate.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Băsescu: „Cei foarte buni” să rămână, „cei slabi” să plece.