Dispare o taxă din România! Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial. Se aplică în toată țara

Mai precis, este vorba despre Ordinul CNAS 513/2022, publicat joi în Monitorul Oficial. Acesta vizează modificarea Ordinului CNAS nr. 98/2015, prin care, printre altele, este stabilită procedura de eliberare și modalitatea de suportare a cheltuielilor aferente producerii şi distribuției cardului duplicat către asigurați.

În acest context, Casa Națională de Asigurări de Sănătate va avea posibilitatea de a încheia o convenţie cu Imprimeria Naţională pentru a produce cardurile duplicat, care va cuprinde valoarea cheltuielilor de producere. Totodată, distribuția acestora se va face la sediul casei de asigurări de sănătate unde este luat în evidenţă asiguratul.

Astfel, beneficiarul nu va mai achita contravaloarea distribuției cardului duplicat, în cazul pierderii, furtului sau deteriorării cardului național emis prima dată. Totuși, CNAS trebuie să încheie convenția respectivă înainte ca schimbarea să fie implementată.

Amintim că asigurații pot solicita eliberarea unui card duplicat ca urmare a pierderii, furtului sau deteriorării acestuia, în situația modificării datelor personale de identificare, dar și în alte situații justificate.

Conform legislației în vigoare, asigurații trebuie să depună la casa de asigurări de care aparțin următoarele:

  • o cerere în acest sens;
  • o copie a actului de identitate;
  • dovada plății contravalorii cardului și a distribuirii acestuia, respectiv 15,52 de lei.

Cum se poate obține cardul european de sănătate?

În altă ordine de idei, amintim că românii care călătoresc în străinătate, în statele Uniunii Europene, pot avea acces la servicii de asistență medicală în baza Cardului European de Asigurări de Sănătate.

Documentul se eliberează gratuit de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și dă posesorului dreptul la o serie de investigații și consultații medicale de care ar putea avea nevoie pe parcursul deplasării.

Cardul european de asigurări de sănătate îi permite posesorului să beneficieze gratuit de o serie de servicii medicale. Documentul are o valabilitate de 24 de luni de la data eliberării și se obține gratuit de la Casa Națională de Asigurări pentru Sănătate (CNAS).

Acesta poate fi utilizat pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, indiferent de motivul deplasării (turism, studii, motive familiale sau profesionale). De menționat că documentul acoperă doar anumite servicii medicale acordate de spitalele de stat din țările membre UE.

Pentru a obține cardul european pentru asigurări de sănătate, un român trebuie să depună o solicitare sctisă, însoțită de actul de identitate, în copie și o serie de documente doveditoare a calității de asigurat. Aceste documente diferă de la caz la caz, în funcție de calitatea persoanei care solicită cardul.