Klaus Iohannis dă asigurări că România va elimina treptat cărbunele până în 2030

Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că, din 1990 până acum, România şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, multiplicându-şi în acelaşi timp PIB. În prezent, România are unul dintre cele mai scăzute niveluri de astfel de emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană (UE).

Executivul se angajează să accelereze în continuare atingerea ţintei net-zero emisii. România va elimina treptat cărbunele până în 2030. În plus, va ecologiza complet siturile minelor de cărbune până în 2032.

„Două miliarde de euro au fost angajate recent la nivel naţional pentru generarea, stocarea şi transportul de energie regenerabilă, precum şi pentru eficienţa energetică, prin REPowerEU.

România găzduieşte unele dintre cele mai mari centre europene de formare pentru tehnicieni în energie regenerabilă, inclusiv din ţări în curs de dezvoltare”, a declarat, miercuri, Klaus Iohannis în intervenţia susţinută la Summitul privind Ambiţiile Climatice de la New York.

România, o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru producţia de panouri şi baterii solare

Potrivit spuselor sale, România este o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru producţia de panouri şi baterii solare. Interacţiunile sale diplomatice cu lideri din America Latină din această primăvară au consolidat dialogul privind economia circulară şi abordarea tranziţiei verzi.

În prezent, suntem martori la intensificarea impactului devastator al schimbărilor climatice. Trebuie să facem mai mult pentru a proteja statele şi comunităţile vulnerabile, a avertizat el.

Mediul şi schimbările climatice vor constitui o prioritate pentru asistenţa oficială pentru dezvoltare a României pentru următorii patru ani. În ultimii ani, România a construit o reţea de parteneriate internaţionale privind situaţiile de urgenţă şi răspunsul la dezastre. În plus, ea a contribuit la consolidarea sistemelor de avertizare timpurie.

„În perioada următoare, vom extinde această reţea cu mai multe ţări din Africa, America Latină şi Caraibe. România lucrează, de asemenea, pentru adaptarea agriculturii la schimbările climatice şi pentru îmbunătăţirea accesului la alimente în întreaga lume.

Având în vedere succesul nostru în Malawi şi Tanzania, ne propunem să extindem astfel de programe în următorii doi ani, în special în ţările africane. Schimbările climatice nu cunosc graniţe naţionale şi nicio ţară sau cetăţean nu sunt feriţi de impactul lor. Să fie clar, trebuie să fim îndrăzneţi în deciziile şi acţiunile noastre!”, a adăugat președintele României.