Aceste restaurante ar putea dispărea! Care este motivul

Proiectul de lege propune crearea unui nou Consiliu Fast Food, format din 10 membri, cu un număr egal de delegați ai angajaților și de reprezentanți ai angajatorilor, plus doi oficiali ai statului.

Ce va stabili Consiliul Fast-Food pentru angajați

Acest consiliu va putea să stabilească standarde minime pentru salarii, ore și condiții de muncă în California, conform Catalyst.

Un amendament adus actului normativ prevede limitarea oricărei creșteri a salariului minim, la 22 de dolari pe oră, începând din 2023, pentru lucrătorii din lanțurile de restaurante fast-food care au peste 100 de restaurante.

„Astăzi am făcut istorie”, a declarat președintele Sindicatului Internațional al Angajaților, Mary Kay Henry, considerând că acesta este „un moment decisiv” pentru angajații din fast-food-uri.

„Noua lege este un pas uriaș înainte pentru angajații din California și din întreaga țară”, susține Henry, care consideră că legea ar trebui aplicată și în alte state din America.

Angajații speră că vor trăi mai bine, angajatorii sunt nemulțumiți

La începutul anului, angajații din acest sector, considerați în timpul pandemiei „lucrători esențiali” afirmau că speră că noua legislație va ajuta la combaterea salariilor mici, a condițiilor proaste de muncă și a lipsei de protecție, probleme care s-au agravat în timpul pandemiei.

Un sondaj al angajaților unor fast-food-uri din Los Angeles, publicat în ianuarie de Centrul pentru muncă UCLA, a constatat că aceștia reclamă lipsa concediilor medicale plătite, lipsa aplicării protocoalelor de siguranță pentru Covid și insecuritatea economică.

Peste 40% dintre lucrătorii chestionați au declarat că nu au avut suficienți bani pentru a-și permite alimentele de bază în timpul pandemiei.

Legea a generat însă un val de nemulțumiri, Camera de Comerț a SUA afirmând că riscurile adoptării ei sunt foarte mari.

1. Prețuri mai mari, suportate tot de consumatori

Ca toți americanii, californienii se luptă cu inflația din ce în ce mai ridicată. Produsele alimentare, în mod special, devin tot mai inaccesibile. De aceea, contestatarii legii susțin că actul normativ nu va face decât să înrăutățească această problemă, întrucât prețurile vor crește.

„Într-un stat care împovărează deja angajatorii cu nenumărate reglementări, adăugarea altor legi ar crește pur și simplu costurile, care, în cele din urmă, vor fi suportate de consumatori”, a avertizat Camera de Comerț a SUA, denunțând actul normativ.

2. Mai mult șomaj

Deși Consiliul Fast Food din California poate încerca să stabilească salariul minim pentru angajații de la fast-food-uri până la 22 dolari/oră, de fapt, se va confrunta cu o realitate economică dureroasă: salariul minim real este întotdeauna zero dolari. Adică șomaj.

„Din păcate, salariul minim real este întotdeauna zero, indiferent de legi. Acesta este salariul pe care mulți lucrători îl primesc în urma stabilirii unui salariu minim impus de guvern, pentru că fie își pierd locurile de muncă, fie nu reușesc să găsească un job”, spune Thomas Sowell.

Mulți angajați din fast-food-uri nu produc 22 USD/oră pentru angajator. Iar a angaja pe cineva pe un salariu care nu corespunde productivității sale înseamnă „a face muncă de caritate”, adaugă Sowell.

3. Disfuncție economică

Este o rețetă pentru disfuncție economică, susține Camera de Comerț a SUA, subliniind că ”această încercare prostească” de a controla o întreagă industrie ar ruina multe afaceri, dăunând și angajaților din acest sector, dar mai ales clienților.