Vești noi pentru șoferi. Rivian, startupul de vehicule electrice care este susţinut de Amazon face mișcarea momentului. Potrivit unei surse apropiate de situației, Rivian vrea să obţină o evaluare de 70-80 de miliarde de dolari în oferta sa publică iniţială, scrie Reuters.

La rândul ei, compania a anunțat într-un comunicat că a depus deja documentele referitoare la oferta publică la autorităţile de reglementare, în condiţii de confidenţialitate.  Totodată, compania, care intenţionează să concureze Tesla, intenţionează să înceapă în acest an producţia unui vehicul pick-up şi a unui SUV, lucru care ar putea însemna o nouă lovitură pentru mașinile diese și pe benzină.

Trebuie menționat faptul că mișcarea făcută de Revian vine chiar în momentul în care producătorii auto se întrec pentru dezvoltarea de vehicule electrice, pe fondul măsurilor luate de China, Europa şi alte ţări şi regiuni pentru reducerea emisiilor de carbon.

Producția de mașini electrice se extinde

Un exemplu este situația din Statele Unite, unde producătorii auto tradiţionali precum General Motors şi Ford Motor îşi adaptează fabricile pentru construcţia de vehicule electrice. De cealaltă parte, Tesla, producătorul taiwanez pe bază de contract Foxconn şi mai multe stratupuri îşi extind fabricile existente sau construiesc unele noi.

Amintim faptul că la începutul lunii august Reuters a scris că Rivian discută o investiţie de cel puţin 5 miliarde de dolari într-o fabrică nouă de lângă Fort Worth, Texas.

Totodată, o serie de startupuri de vehicule electrice, care includ Nikola, Fisker şi Lordstown Motors, au optat pentru fuziunea cu companii specializate în achiziţii (special purpose acquisition companies – SPAC) pentru a se lista la bursă.

Până în momentul de față Rivian nu a oferit alte detalii referitoare la oferta sa publică iniţială, dar trebuie menționat faptuul că de la începutul anului 2019 și până în luna iulie a acestui an, compania a atras 10,5 miliarde de dolari, inclusiv 2,5 miliarde de dolari în luna iulie, într-o rundă de finanţare condusă de Amazon şi Ford.