Un raport intitulat ”Transferuri de numerar în vremuri de pandemie: dovezi, practici și implicații” combină analiza unor seturi mari de date cu o revizuire a aproximativ 300 de lucrări, evaluări și experiențe practice privind pandemia, transmite Banca Mondială.

Lucrarea se concentrază în același timp pe o anumită formă de protecţie socială – transferurile de numerar.

Iată care sunt cele zece lecții pentru viitor, prezentate în raport, publicate pe blogul Băncii Mondiale.

1. Modul în care răspunsul la pandemia Covid-19 poate fi considerat drept „revoluționar” depinde de o serie de factori: capacitatea de a face față crizei; influența pe care o exercită asupra sistemelor și practicilor de livrare existente și capacitatea de a modifica configurația structurală a sistemelor. Încadrată în acești termeni, pandemia a schimbat în mod clar jocul în unele privințe, nu în altele.

2. Pandemia a scos la lumină punctele majore nevralgice de pe piața muncii. Este nevoie de o mai bună protecție a șomerilor și a angajaților, inclusiv consolidarea, stabilirea sau regândirea asigurărilor pentru șomaj, asistenței sociale și a interacțiunilor acestora pentru lucrătorii care desfășoară activități non-standard, lucrătorii independenți și lucrătorii din sectorul informal.

3. Extinderea crizelor viitoare poate fi accentuată printr-o utilizare mai largă a stabilizatorilor automați de protecție socială. Deoarece măsurile de protecție socială s-au bazat mult pe alegeri discreționare, stabilizatorii automați, împreună cu sistemele de avertizare timpurie, testele de stres și protocoalele pentru extinderea programului, inclusiv finanțarea pre-poziționată, ar fi putut ajuta în a determina cine și cât primește sprijin și pentru cât timp.

4. Furtuni fiscale puternice pot apărea la orizont. Criza indusă de pandemie oferă o oportunitate de a reaprinde dezbaterile privind finanțarea protecției sociale și relația dintre subvenții și transferuri, rolul impozitelor indirecte și impozitare.

5. Multiplicatorii economici ai transferurilor de numerar au ajutat la întărirea politicii fiscale și monetare neconvenționale. În unele cazuri, băncile centrale au folosit transferuri de numerar pentru a revitaliza economia. Creșterea cheltuielilor poate ajuta la evidențierea beneficiilor secundare ale transferurilor de numerar și în situații în care nu există criză.

6. Transferurile de numerar s-au mutat, parțial, către orașe. Noua generație de asistență socială urbană ar putea contribui la sporirea importanței protecției sociale în zonele urbane, în marile așezări informale și în întregul mediu urban-rural.

7. Covid-19 a arătat necesitatea unor sisteme de livrare universale, care pot ajunge la populații mai mari. Sistemele de informații la scară largă, dinamice și interoperabile, combinate cu abordarea digitală a funcțiilor de livrare, cum ar fi identificarea, înscrierea și plățile bazate pe ecosistem și pe preferințele utilizatorilor, vor rămâne critice.

8. Având în vedere beneficiile transferurilor de numerar din timpul pandemiei, există un interes reînnoit pentru programele de evaluare comparativă cu designul de bază necondiționat. Alte opțiuni de livrare ușor de utilizat, testate în pandemie (de exemplu, aplicații la distanță) ar putea fi, de asemenea, comparate cu practicile standard.

9. Îmbunătățirea informațiilor privind răspunsurile globale de protecție socială. Experiența privind protecția socială acordată în timpul pandemiei sugerează necesitatea unor sisteme de raportare mai proactive, cuprinzătoare, coerente și coordonate.

10. Antecedentele istorice și experiența actuală sugerează patru scenarii post-Covid. Scenariile de țară pot include „struțul” (ignorarea lecțiilor), „the refresher” (îmbunătățiri marginale), „the constrained reformer” (îmbunătățiri semnificative) și „Beveridge redux” (reforma cuprinzătoare).

Dacă, așa cum se spune, crizele ne oferă șansa de a îmbunătăți anumite lucruri, atunci a venit timpul să profităm!