De la finalul lunii ianuarie, toate băncile din România sunt obligate să ofere unei anumite categorii de clienți posibilitatea de a își deschide conturi în condiții preferențiale.

Legea nr. 258/2017, care transpune în legislația românească prevederile Directivei Europene 92/2014, introduce noțiunile de „cont de bază“ și „consumator vulnerabil“. 

În esență, legea oferă persoanelor care nu au cont bancar și celor care obțin venituri sub un anumit nivel să își deschidă un cont și să poată face tranzacții în condiții preferențiale.

Întreaga filozofie a Directivei 92 este, de altfel, tocmai aceea de a stimula incluziunea financiară, adică de a oferi persoanelor cu venituri mici sau cunoștiințe economice reduse posibilitatea de a accesa produse bancare esențiale în lumea de astăzi. 

În primul rând, persoanele care nu au un cont bancar sau care își închid conturile bancare pe care le dețin vor avea posibilitatea să acceseze, în condiții speciale, un cont cu servicii de bază. 

Acest tip de cont, care să poată permite efectuarea de retrageri, depuneri,  plăți și tranzacții ar trebui să existe în oferta tuturor băncilor, începând din 27 ianuarie. 

Cei care îl accesează nu vor plăti comisioane de deschidere sau închidere și nici pentru retragerea de numerar de la ghișeu sau bancomat, însă vor achita comisioane (aceleași ca pentru un cont normal) pentru plăți și transferuri de bani. De asemenea, ei vor plăti o taxă lunară pentru administrarea contului. 

Cei care câștigă sub 2.500 de lei brut au gratuitate aproape completă

Pe de altă parte, persoanele care nu au cont bancar sau au avut și l-au închis și care, în plus, obțin venituri mai mici decât 60% din salariul mediu brut pe economie nu vor mai achita taxe sau comisioane. 

 

La actualul nivel al venitului mediu, înseamnă că persoanele care câștigă sub 2.500 de lei brut pe lună nu vor achita taxe sau comisioane pentru deschidere, închidere, admnistrare,  depunere, retragere și, într-o anumită limită, nici pentru tranzacții și plăți. Lunar, ei vor putea face câte 10 plăți sau transferuri, la ghișeu sau online, fără să achite comision. 

Totuși, față de cealaltă categorie de clienți cu cont de bază, ei nu vor avea facilități decât pentru tranzacțiile și operațiunile efectuate în țară, nu și în restul țărilor din Uniunea Europeană.

Efecte importante

O astfel de lege, care să stimuleze accesul la operațiuni bancare devenite indispensabile în lumea modernă, ar trebui să aibă efecte importante în România. Din acest punct de vedere, decalajul față de alte țări ale Uniunii Europene este imens. Doar 6 din 10 români dețin un cont bancar, mult mai puțin chiar și prin comparație cu Ungaria sau Cehia și mai puțin chiar decât Bulgaria.

Mai mult decât atât, atunci când sunt forțați de împrejurări, de exemplu când încasează obligatoriu salariul sau pensia pe card, românii se feresc de operațiunile bancare.  Majoritatea (peste 80%)  retrag întreaga sumă primită dintr-o singură operațiune lunară, folosind, practic, cardul bancar doar pe post de portofel temporar. Chiar și în cazul celor care au optat pentru internet banking sau mobile banking, persoane al căror nivel de educație este considerat mai ridicat decât media, operațiunile folosite sunt cele de bază, adică interogarea contului sau plata utilităților.

Băncile cu oferte pentru conturi de bază. Comisioanele aplicate celor cu venituri peste 2.500 lei brut.

 

Acest articol a fost publicat în numărul 15 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 16-22 aprilie 2018