Ludovic Orban cere desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor români

Ludovic Orban, președintele partidului Forţa Dreptei, a cerut luni, 3 septembrie 2022, dezbaterea proiectului de lege care vizează desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor români. El i-a acuzat direct pe liderii Camerei Deputaților (Marcel Ciolacu) și Senatului (Alina Gorghiu) că ţin acest proiect de lege „în sertar”, refuzând să îl reintroduce în dezbaterea Parlamentului de la București.

„Somăm conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului să convoace şedinţa Birourilor Permanente reunite pentru a da drumul la proiectul de lege pe care l-am depus pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Am depus acest proiect de lege încă din iunie. Pe toată perioada vacanţei parlamentare, toţi foştii parlamentari care se află la pensie au beneficiat de pensie specială.

În continuare, atât Ciolacu, cât şi Alina Gorghiu, care este preşedinte interimar la Senat, ţin acest proiect de lege în sertar şi refuză să îl introducă în dezbaterea Parlamentului. Ei trebuie să transmită proiectul de lege către Comisia de statut, care trebuie să întocmească raport. Şi după ce Comisia de statut întocmeşte raport, trebuie dezbătut în plen”, a declarat, luni după-amiază, Ludovic Orban, în timpul unei conferințe de presă ce a avut loc la finalul Consiliului Naţional al partidului politic „Forţa Dreptei”, desfăşurat la Palatul Parlamentului.

El a reamintit, totodată, că a fost deja votată o lege pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale deputaţilor şi senatorilor, dar proiectul respectiv a fost declarat neconstituţional de către CCR (Curtea Constituțională a României).

„Deja a existat o dată actul de voinţă, s-a votat în unanimitate desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor în februarie 2021, când eram preşedintele Camerei. Dacă într-adevăr au voinţa politică de a desfiinţa aceste pensii parlamentare, îi somez să îşi facă datoria, să convoace birourile permanente reunite şi să introducă pe ordinea de zi acest proiect de lege, să sesizeze Comisia de statut şi imediat după finalizarea termenului de raport să intre în dezbaterea plenului celor două Camere”, a precizat Ludovic Orban.

Marcel Boloș spune că pensiile speciale trebuie să rămână

Vă amintim că, zilele trecute, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Bolos, a spus că pensiile speciale nu ar trebui eliminate. Potrivit spuselor sale, aceste pensii există în toate statele membre UE, ele reprezentând un fel de recompensare a „acelor categorii sociale de salariați care de-a lungul perioadei active de muncă au fost nevoiți să desfășoare anumite categorii de activități cu caracter special în domeniul justiției, apărării naționale, ordinii publice care au presupus constrângerea unor drepturi și libertăți fundamentale ale acestora”.

„Cât despre cuantumul pensiilor speciale, acesta este un alt subiect de discuție. Sunt uneori exagerate și aici este posibil să avem de lucrat. Nu de alta, dar atunci când toți românii o duc greu în aceste vremuri aceste exagerări ale cuantumului pensiilor nu ne fac bine deloc. Este vorba de igiena morală în societate.

Cât privește reforma acestor categorii de pensii speciale, s-ar putea la un moment dat să fim puși în situația care să despărțim cuantumul pensiilor speciale în două: cât revine părții de contributivitate și cât revine indemnizației fixe suportate din bugetul de stat. Vom vedea cum evoluează discuțiile cu Comisia Europeană”, a declarat, vinerea trecută, Marcel Boloș, în cadrul unui interviu acordat pentru psnews.ro.