„Luminile de avertisment clipesc pe roșu. Alegerile Americii sunt sub atac”, a scris senatorul democrat de Connecticut Richard Blumenthal într-un editorial din ziarul nostru, fără a intra în detalii.

Presiunea democraților a dus la publicarea pe 7 august a unui comunicat prudent formulat de către William Evanina, directorul Centrului Național de Contrainformații și Securitate, în care se afirmă că Rusia încearcă iarăși să intervină în alegerile prezidențiale, folosindu-se de o „gamă de măsuri” pentru a „submina candidatura fostului vicepreședinte Biden și Partidul Democrat”, transmite washingtonpost.com într-un editorial.

Mărturie în privința operațiunii rusești

Dl Blumenthal a afirmat că acel comunicat „doar face aluzie la riscuri”, care, spune el, „sunt înfiorătoare”. El și alți democrați au cerut ca Biroul Directorului Informațiilor Naționale (ODNI) să facă public ceea ce se știe despre activitățile Rusiei, astfel încât alegătorii să fie în cunoștință de cauză. În schimb, loialistul orb instalat anul acesta de dl Trump în fruntea respectivei instituții, fostul congresman republican John Ratcliffe, a trimis în weekend Congresului o scrisoare prin care își anunță intenția de a limita informările până la alegeri.

Dl Ratcliffe afirmă că, „pentru a asigura claritate și consecvență”, ODNI își va îndeplini obligația legală de a raporta Congresului „prin intermediul produselor de informații scrise finite”, iar nu prin audieri în persoană, care le permit congresmanilor să ceară precizări suplimentare. Deși a declarat ulterior la Fox News că cele două comitete pentru serviciile de informații ale Congresului vor fi informate verbal în continuare, președinta Camerei Nancy Pelosi (democrată, California) și președintele Comitetului Informațiilor al Camerei Adam B. Schiff au declarat că ODNI a anulat toate informările verbale planificate până la mijlocul lui septembrie.

Dl Ratcliffe și șeful de personal de la Casa Albă Mark Meadows au declarat că modificarea regulii este o reacție la scurgerile în presă provenite de la congresmeni. Or singura „scurgere” a fost aceea că administrația refuză să publice informații esențiale despre interferențele Rusiei – care, evident, au drept scop ajutarea președintelui Trump să câștige realegerea.

În fapt, dl Ratcliffe asigură acoperire operațiunii de influențare a lui Vladimir Putin. Dacă americanii nu știu cu exactitate ce anume face Moscova pentru a disemina dezinformare, atunci e mai probabil ca ei să fie influențați de ea. Congresul îl poate obliga legal pe dl Ratcliffe să depună public mărturie în privința operațiunii rusești în curs, și așa ar și trebui să procedeze. Însă administrația Trump a demonstrat în cursul audierilor pentru destituire că va sfida astfel de citații. Dl Trump, care anul acesta a vorbit frecvent la telefon cu dl Putin – din luna mai cel puțin de trei ori -, a demonstrat în 2016 că va face tot posibilul pentru a facilita și exploata interferența Rusiei. Unii ar putea numi acest fapt complot.