Preţurile la materiile prime agricole au scăzut timp de trei ani consecutivi, cea mai lungă perioadă de scădere din ultimul deceniu, datorită recoltelor consistente care au umplut silozurile şi au depăşit cu mult cererea. În plus, eliminarea taxelor la export în Argentina va face ca stocurile mondiale de cereale să atingă în sezonul viitor cea mai ridicată valoare din ultimii 30 de ani, estimează analiştii International Grains Council. 

"Nu mi-aş plasa banii mei privaţi pe cotaţiile futures la grâu. Deocamdată, se pare că vom avea o recoltă consistentă", a declarat Jan Kadanik. Potrivit acestuia culturile din Ungaria, România, Serbia şi Croaţia, unde firma elveţiană are operaţiuni, arată "foarte bine". Deşi evoluţia vremii se poate modifica până în luna iulie, când începe noul sezon, nu există "nimic deosebit de negativ" în zonele unde activează Ameropa. 

Jan Kadanik a mai spus că Ameropa este interesată că investească în Serbia, fără a dezvălui posibilele ţinte, şi că terminalul de cereale cu o capacitate de 200.000 de tone care îl construieşte în prezent în Constanţa va fi gata până la finele anului viitor. 

Luna trecută, Chimpex, parte din grupul Ameropa, a semnat cu Banca Comercială Română un acord de finanţare în valoare de 27 milioane de euro, care se va derula pe o perioadă de 10 ani, pentru construirea unui nou terminal de cereale. Chimpex va utiliza finanţarea pentru construcţia silozului de cereale cu o capacitate de 200.000 de tone. Terminalul va fi amplasat în Molul IV din Portul Constanţa, Dana 55 şi va avea o capacitate de procesare de peste 3,5 milioane de tone de cereale pe an. AGERPRES