Astfel, prioritatea lor numărul unu este creşterea afacerii atât pe pieţele actuale, cât şi pe pieţe noi, urmată de scăderea cheltuielilor, potrivit celei de-a 5-a ediţii a Deloitte Central Europe CFO Survey. O altă prioritate pentru directorii financiari activi pe piaţă românească este remodelarea afacerii şi restructurarea.

„Rezultatele studiului confirmă faptul mediul financiar rămâne instabil. Acest lucru înseamnă , în ciuda îmbunătăţirii indicatorilor macroeconomici, majoritatea directorilor financiari sunt în continuare rezervaţi”, a declarat Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte România. Potrivit acestuia, directorii financiari din România vor avea misiunea dificilă de a găsi un echilibru între presiunile legate de profitabilitatea afacerii, pe de o parte, şi în investiţii în dezvoltarea afacerii prin inovaţie, pe pieţe noi şi îmbunătăţiri tehnologice şi oameni, pe de altă parte.

Conform studiului, gradul de optimism a crescut în ultima perioada datorită indicatorilor macroeconomici la nivel european. Creşterea puternică a PIB în 2013 datorită rezultatelor peste aşteptări a industriei şi agriculturii are la baza cererea mare la export, de aceea este încă prematur anticipăm o tendinţa de creştere câtă vreme presiunea fiscală mare mai poate afecta încrederea mediului de afaceri.

De asemenea, pe termen lung, reticenţă în a face noi investiţii ar putea afecta serios creşterea PIB, dacă Guvernul nu vine cu măsuri concrete care sprijine investiţiile. Percepţia legată de creditele bancare rămâne aceeaşi întrucât majoritatea directorilor financiari intervievaţi (59%) continuă creadă împrumuturile sunt greu de obţinut. Chiar şi aşa, opinia generală (40% faţă de 20% în studiul precedent) este dobânzile la credite ar urmă scadă în România, în următorul an.

Şi, dacă în urmă cu şase luni, directorii financiari din România se numărau printre cei mai pesimişti din regiune cu privire la costul chiriilor, de această dată se numără printre cei mai optimişti (38%). Așadar, în ceea ce priveşte indicatorii macroeconomici, aceștia sunt mai optimişti decât erau în ediţia anterioară a studiului:
• 92,6% dintre respondenţi se aşteaptă economia românească crească în 2014 în următoarele luni;
• 81,4% din subiecţi consideră gradul de risc mare sau peste normal, faţă de 90% în luna mai
• 58,3% dintre directorii financiari intervievaţi au obiectiv pătrundă pe pieţe noi, faţă de 47,7% cu un an în urmă;
• 59% dintre respondenţi cred împrumuturile sunt greu de obţinut;
• 38,5% dintre respondenţi cred ratele dobânzilor la credite ar urmă scadă în România în următorul an, faţă de numai 20% în luna mai.

Te-ar putea interesa și: