Directorii de companii se aşteaptă la o îmbunătăţire a condiţiilor pentru afaceri în următoarele 12 luni, chiar dacă Produsul Intern Brut mondial va înregistra, în 2009, prima contracţie de după Al Doilea Război Mondial, potrivit unui studiu al Economist Intelligence Unit (EIU).

Majoritatea celor 1.032 de directori şi manageri consultaţi s-au declarat optimişti, în pofida scăderii consumului, a pieţelor de capital, comerţului mondial şi a creşterii şomajului, se arată într-un comunicat al EIU, divizia de cercetare a publicaţiei The Economist.

Pe o scară de la zero la zece, indicele aşteptărilor medii pentru următoarele 12 luni a întrunit 6,3 puncte.

Numărul directorilor care se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei mediului de afaceri în următoarele 12 luni îl depăşeşte pe al celor care se aşteaptă la o înrăutăţire a condiţiilior, însă gradul de optimism variază în funcţie de domeniul din care provin aceştia.

Cei mai optimişti sunt managerii din domeniile energetic şi tehnologie, respectiv 80% dintre aceştia estimează o evoluţie pozitivă a mediului de afaceri în următorul an, în timp ce directorii din sectorul public şi cel al sănătăţii sunt mai pesimişti.

În funcţie de regiune, cele mai ridicate aşteptări sunt în zona Asia-Pacific, aproape 80% din respondenţi declarând că se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei, în timp ce în Europa de Est şi America Latină procentul acestora este mai mic.

Totodată, directorii chestionaţi s-au arătat mai încrezători în privinţa propriilor companii decât a altor sectoare economice.

Indicele aşteptărilor pentru condiţiile mediului de afaceri în următorul an se calculează în funcţie de cinci parametri, repectiv perspectiva propriei companii, a sectorului industrial în care activează respondentul, a ţării de origine a companiei, a regiunii, repectiv a mediului de afaceri global.

Cel mai ridiacat număr de directori care au participat la studiu provin din Europa (37%) şi Asia-Pacific (37%), respectiv America de Nord şi America de Sud (26%).