Joanna Drake le-a spus întreprinzătorilor că şi ea, ca funcţionar al Comisiei Europene, se loveşte de birocraţie, însă a precizat că regulile de accesare a fondurilor europene sunt stabilite la nivel naţional. Aceasta a cerut reprezentanţilor IMM-urilor din România să facă presiuni asupra autorităţilor ca să reducă birocraţia în ce priveşte accesul la fondurile europene, precizând că se negociază la nivelul Comisiei Europene ca pentru următorul exerciţiu financiar să se asigure pentru IMM-uri un acces la finanţare mai uşor şi, în acelaşi timp, fonduri mai mari.

Joanna Drake a subliniat că este preocupată de dificultăţile întâmpinate de IMM-uri în privinţa cofinanţării pe care acestea trebuie să o asigure pentru proiectele derulate cu fonduri europene şi a arătat că deşi există un fond special de garantare al UE derulat prin bănci, băncile nu popularizează această oportunitate. „Trebuie să puneţi presiune pe aceste bănci, pentru că aceste fonduri, garantate din bani europeni, există”, a accentuat Drake, care a precizat că se lucrează la un proiect de liberalizare a pieţei în ce priveşte creditarea, la nivelul UE, care să le permită IMM-urilor accesul la finanţări şi din alte state membre.

În timpul întâlnirii de la Târgu Mureş, Joanna Drake a precizat că la nivelul Direcţiei Generale Întreprinderi şi Industrie a Comisiei Europene se încearcă obţinerea unui buget pe următorii 7 ani pentru a ajuta IMM-urile. „Încercăm să obţinem aceeaşi experienţă pozitivă ca în ultimii ani, când am dezvoltat un program competitivitate şi inovaţie, care include două instrumente importante: garanţiile pe termen lung şi acurateţea capitalului. În cazul primului instrument, banii care vin din UE, de la Fondul European de Investiţii, ajung în statele membre, într-o bancă de unde pleacă către IMM-uri. Încercăm să repetăm şi să îmbunătăţim aceste perspective financiare (…) Avem susţinere în Parlamentul European şi în alte direcţii ale Comisiei Europene şi sperăm că aceste planuri să fie duse la bun sfârşit”, a precizat Drake.

Reprezentanta Comisiei Europene a precizat că direcţia pe care o conduce se ocupă de partea antreprenorială şi de dezvoltare a industriei, pe segmentul de IMM-uri, care se ghidează după zece principii majore, în scopul de a dezvolta pieţele de a face economia să crească. „Provocarea noastră nu e de a lăsa principiile doar pe hârtie, ci să le aplicăm. Primele dintre cele mai importante ar fi cum să facem viaţa să fie mai uşoară, fără partea administrativă, cum să facem ca IMM-urile să aibă acces la mai multe finanţe, iar a treia să ne asigurăm că IMM au acces la pieţe.Nu dictăm statelor membre cum să le aplice, ci vrem să împărtăşim experienţele noastre”, a precizat directorul Direcţiei Generale Întreprinderi şi Industrie a Comisiei Europene.

Aceasta a precizat că există o reţea europeană cu 600 de membri, unde pot fi adresate întrebări şi pot fi efectuate schimburi de experienţă. „Încercăm să încurajăm spiritul antreprenorial la nivelul UE. Facem acest lucru încurajând statele membre. Acum doi ani am început un program Erasmus pentru tinerii întreprinzători – diferit de programul pentru studenţi, Erasmus – este un proiect-pilot dar sperăm să devină permanent, prin care încurajăm antreprenorii-gazdă, care au experienţă, să îi sprijine pe tinerii antreprenori. În aceşti doi ani am avut 1.500 schimburi de experienţă şi sperăm să ca până în 2020 să avem 10.000 de schimburi de experienţă”, a precizat Drake.

Potrivit acesteia, o altă direcţie pe care sunt încurajaţi tinerii antreprenori este încurajarea femeilor antreprenor. „Am lansat două mari acţiuni pentru sprijinirea femeilor antreprenor, prima va avea loc în 15 noiembrie, prin care femeile antreprenor vor fi mentori pentru viitoarele femei-antreprenor. Altă iniţiativă este de a crea o reţea a femeilor antreprenor, avem deja o reţea în UE, care le încurajează să de vină. Sperăm să dezvoltăm această fază şi din punct de vedere al bugetului”, a precizat Joanna Drake.

Joanna Drake a precizat că se află în România pentru a stabili o legătură directă între IMM-uri şi Bruxelles, iar astfel să afle care sunt aşteptările antreprenorilor şi soluţiile pe care aceştia le văd pentru dezvoltarea mediului antreprenorial şi crearea de locuri de muncă.
Sursa: Agerpres