Ordinul vizează aprobarea normelor tehnice privind procedura de întocmire a formalităţilor vamale pentru trimiterile transportate prin serviciile de curierat rapid şi are la bază prevederile regulamentelor Comisiei Europene.

'Măsurile prevăzute au fost agreate şi susţinute, în cadrul întâlnirilor organizate la sediul Direcţiei Generale a Vămilor, de marii operatori economici care desfăşoară servicii de curierat rapid şi care vor utiliza formalităţi vamale simplificate (declaraţia vamală pentru curierat rapid). Noile prevederi au scopul de a simplifica fluxul de vămuire în procesul de declarare a coletelor neînsoţite care sosesc/sunt expediate în/din România prin serviciile de curierat rapid autorizate în România', precizează un comunicat al Direcţiei Generale a Vămilor(DGV) remis astăzi.

Pentru persoanele fizice care utilizează serviciile de curierat rapid ale operatorilor economici autorizaţi, nu mai există obligativitatea obţinerea numărului EORI, iar conţinutul trimiterilor va fi declarat în baza CNP, printr-o declaraţie simplificată, menţionează DGV.

Potrivit autorităţii vamale, implementarea ordinului menţionat anterior 'a fost reiterată şi de necesitatea limitării la maxim a riscurilor identificate ca urmare a acţiunilor comune derulate în cursul anul 2013 de Direcţia Naţională Anticorupţie din România şi Centrul Naţional Anticorupţie din Republica Moldova, în legătură cu persoanele care transportau colete spre şi dinspre Republica Moldova'.

Coletele expediate de o persoană fizică dintr-o ţară terţă la o altă persoană fizică aflată pe teritoriul vamal al României, fără scop comercial, sunt scutite de taxe vamale dacă valoarea acestora nu depăşeşte 45 euro, cu respectarea unor anumite condiţii.AGERPRES