Persoanele care părăsesc piața reglementată de furnizare a energiei electrice află că, în piața liberă, prețurile sunt mai mici. La pachet cu prețurile mai mici vin însă și anumite condiții restrictive, precum un termen limitat al contractului (un an, maximum doi) și imposibilitatea de a mai reveni vreodată în reglementat, unde statul încă are pârghii să intervină pe preț.

Ne folosim de comparatorul de tarife pus la dispoziție pe site-ul propriu de Autoritatea pentru Reglementare în Energie. Pentru a avea o imagine corectă, trebuie să uniformizăm nomenclatorii comparației: joasă tensiune, fără tarifele reglementate incluse, între 1.000 și 2.500 de kWh anual. Luăm în considerare patru mari orașe din țară, corespunzătoare ariei de distribuției a a celor patru furnizori impliciți, de Ultimă Instanță: București,  pentru Enel Energie Muntenia, Iași, pentru E.ON Energie, Craiova, pentru CEZ și Cluj – Napoca, pentru Electrica Furnizare…

(Restul articolului îl puteţi citi în ediţia de luni, 27 august, a revistei Capital. Publicaţia este disponibilă la toate centrele de difuzare a presei.)