Niciun vaccin împotriva noului coronavirus nu va putea fi folosit la scară mare în doi ani, estimează directorul general al societăţii elveţiene Novartis Vas Narasimhan, informează stirileprotv.ro. Totuși, Novartis nu mai produce vaccinuri, după ce a cedat această activitate, în 2015, companiei britanice GlaxoSmithKline.

Unele se testează deja

Însă unele dintre companiile concurente testează deja pe oameni ”vaccinuri candidate” împotriva COVID-19. Unii experţi estimează însă că acestea îşi vor dovedi eficienţa în 2021, înainte să fie produse la scară mare.

Încă 24 de luni

”Rezultatele primelor studii clinice ale vaccinurilor candidate ar urma să fie disponibile în toamnă. Dacă totul decurge cum sperăm noi, sunt necesare (alte) 24 de luni pentru a avea un vaccin”, avertizează Vas Narasimhan, care a condus divizia însărcinată cu cercetarea la Novartis înainte de vânzarea acesteia.

Pesimism european

Pe măsură ce lumea se grăbește să găsească un vaccin, Uniunea Europeană, lovită puternic de COVID-19, se teme că nu va avea suficiente provizii, mai ales dacă un vaccin va fi dezvoltat în Statele Unite sau China. Între timp, Agenția Europeană a Medicamentului, în comunicare cu 33 de dezvoltatori, face tot posibilul pentru a accelera procesul de aprobare, a declarat șeful acestei instituții, Marco Cavaleri.

De la zero

Tot el s-a arătat sceptic față de afirmațiile potrivit cărora un vaccin ar putea fi gata până în septembrie. “Pentru vaccinuri, în condițiile în care dezvoltarea unui vaccin trebuie să înceapă de la zero…s-ar putea să privim dintr-o parte optimistă într-un an de acum, deci la începutul anului 2021”, le-a spus el jurnaliștilor.