Potrivit acesteia, de la începutul acestui an, 28.243 de covăsneni au sunat la numărul de urgenţă 112, însă doar 3.152, adică 11,16%, au avut un motiv întemeiat, restul fiind alarme false.

Cele mai multe apeluri au fost înregistrate de Serviciul de Ambulanţă Covasna, 1.579, adică peste 68%, în timp ce Poliţia a fost solicitată să intervină de 653 de ori, Pompierii de 59 de ori, iar Jandarmii de 15 ori.

Şeful Serviciului de Ambulanţă Covasna, dr. Tiberiu Poştoacă, a declarat, joi, că majoritatea apelurilor care s-au dovedit false solicitau intervenţia Salvării pentru o naştere iminentă, dar au fost şi situaţii în care echipajele de intervenţie au fost solicitate pentru lucruri minore, cum ar fi spre exemplu o tăietură la deget.

‘Orice caz îl tratăm cu seriozitate, dar urgenţelor legate de naşteri le acordăm maximă prioritate pentru că e vorba de două vieţi’, a declarat Tiberiu Poştoacă.

El a adăugat că există şi ‘clienţi fideli’ ai Serviciului de ambulanţă, care sună de câteva ori pe zi. ‘Avem o familie din Zălan care ne sună de două – trei ori pe zi şi ne spun că se simt rău. Sunt, într-adevăr, bolnavi, dar nu vor să îi ducem la spital. Cred că le place să le luăm tensiunea, să îi consultăm şi să vadă vecinii că a venit Salvarea’, a mai spus Tiberiu Poştoacă.

Anul acesta, la nivel naţional, s-au înregistrat aproape 1,7 milioane de apeluri la 112, din care peste 1,2 milioane, deci aproape 75%, au fost false.

Printre judeţele cu cele mai multe apeluri false se mai numără Harghita (86,64%), Călăraşi (85%) şi Tulcea (84,19%), iar la polul opus se situează municipiul Bucureşti (54%) şi judeţul Cluj (63%).

Pe data de 11 februarie se sărbătoreşte Ziua Europeană 112, iar în acest an se marchează împlinirea a 20 de ani de la decizia de înfiinţare a acestui serviciu de urgenţă.
SURSA: Agerpres